Gazdaság hvg.hu 2021. január. 22. 22:20

Az összes vádlottat felmentették az izsáki vadászház ügyében

A bíróság nem jogerős ítélete szerint nem történt bűncselekmény.

Pénteken meghozott ítéletében minden vádlottat felmentett a Kecskeméti Járásbíróság büntetőtanácsa abban a perben, amely a nemrég váratlanul elhunyt izsáki polgármester, Mondok József és társai vadászházas ügyében indult – írja a 24.hu.

Az ügyészség 2017 őszén jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat Mondok és két másik személy ellen. Akkor azt írták, hogy az ügy elsőrendű vádlottjának családi cége az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alaptól kapott 2014-ben és 2015-ben, két részletben 35 millió forint támogatást egy vadászház építésére, kiderült azonban, hogy házban valójában saját maga és felesége lakik. Az ügy másodrendű vádlottja a cég menet közben bejegyzett képviselőjeként – okiratok aláírásával és benyújtásával – szándékosan segítséget nyújtott hozzátartozója bűnös tevékenységéhez. A harmadrendű vádlott pedig a vádirat szerint abban segített, hogy az izsáki önkormányzat támogatást vehessen fel egy közmunkás után, aki valójában nem is közmunkát végzett, hanem a vadászházban dolgozott.

A 24.hu cikkében az olvasható, hogy az ügyben döntést hozó bíró indoklásában azt monda: Mondok József halálával meg kellett szüntetni ellene az eljárást, ám ettől függetlenül sem nyert bizonyítást a vád, amely szerint a néhai polgármester tévedésbe ejtette a hatóságokat és jogtalan előnyre tett szert. Hiszen már évekkel azelőtt megterveztette a vadászházat, hogy pályázatot adott be a támogatásért.

Az ingatlant a céljának megfelelően használta Mondok a bíró szerint, aki a másik két vádlottat is felmentette bűncselekmény hiányában.

Az ítélet a lap szerint nem jogerős, az ügyész a büntethetőség megállapításáért fellebbezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.