Gazdaság hvg.hu 2021. január. 20. 16:47

Nemrég még Gulyás és Guller is nyári nyitásról beszéltek, most már rémhírnek nevezik ezt

Visszavonta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége azt a tájékoztatást, ami pünkösdi nyitást prognosztizált a turizmusban, mert azt a kormány rémhírnek titulálta. Előtte viszont a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője és a Miniszterelnökséget vezető miniszter is az ágazat nyári újraindulásáról beszélt.

A vírus nem mindennapi helyzetet teremtett, nyáron újraindulhat a turizmus a remények szerint

– jelentette ki Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója január 11-én, a Facebookra feltöltött évindító videójában.

Mindez azért érdekes 9 nap elteltével, mert a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) kedden úgy reagált a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) a partnerek számára elküldött levelére, amelyben pünkösdi nyitást valószínűsítenek, hogy "alaptalan, felelőtlen rémhír". Ahogyan a KTK felidézi, a kormány valóban nem hozott olyan döntést, hogy a szigorú zárást fenntartják pünkösdig. Az egyelőre február 1-ig érvényes, azonban a kormányzati nyilatkozatok szerint enyhítésre a nagyobb arányú oltás után lehet csak számítani.

De a KTK rémhírező közleményéhez maga a turisztikai ügynökség is csatlakozott kedden este, ők is felelőtlen rémhírezve ítélték el a szállodás érdekvédő levelét, miközben napokkal előtte hasonló nyitási időszakot lőtt be az állami cég vezetője. Sőt még kedden délután is, amikor arra kértük az ügynökséget, hogy reagáljanak a szállodások által írt levélre, azt a választ adták: bíznak benne, hogy legkésőbb nyáron a teljes turizmus újraindul és ha a járványhelyzet engedi és a korlátozó intézkedések lehetővé teszik, a belföldi forgalom akár már hamarabb is indulhat.

Ráadásul nem csak Guller beszélt lehetséges nyári nyitásról, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is hasonlót emlegetett a január 14-i Kormányinfón. Az RTL azon kérdésére, hogy kell-e azzal számolniuk az embereknek, hogy az éttermek a szállodák és a múzeumok nyárig zárva maradnak, azt mondta, hogy "ma szerintem a nyár a reális, de legrosszabb forgatókönyv". A korábbi nyitást a miniszter az EU-n kívüli vakcinabeszerzésektől tette függővé, majd hozzátette,

ma felelősséggel ígérni csak azt lehet, amit a turisztikai ügynökség vezérigazgatója elmondott.

Hogy még nagyobb legyen a zavar a kérdésben, az MTÜ ominózus videója alatt az olvasható, hogy reményeik szerint áprilisban elindulhat az újranyitás.

Kedd estére a MSZÉSZ visszavonta a tájékoztatást, amiben a pünkösdi nyitásról írtak. Az MTI szerint közleményében Flesch Tamás, a szervezet elnöke ezt a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) aznapi cáfolatával indokolta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit - Dezső András 2021. április. 12. 17:05

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.