Gazdaság hvg.hu 2020. augusztus. 19. 19:28

Heti 60-70 millióért bérelhető egy olyan luxusjacht, amin Szijjártó utazott

A máltai szabályok szerint azonban a szuperjachtot nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa, illetve a vendégei használhatják.

Az Átlátszó írta meg még kedden, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy hatmilliárd forint értékű luxusjachton utazott, amely Szíjj László tulajdonába tartozik. Eddig a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem osztott meg arról információt, hogy Szijjártó mennyi ideig vagy milyen alapon használta a hajót.

A G7 azt írja, hogy a nyilvánosan elérhető adatok alapján egy hasonló jacht bérlése egy napra 10 millió forint körül van.

A portál szerint a máltai bejegyzésű, Lady MRD-re keresztelt hajót az egyik legjelentősebb szuperjachtgyártó, a Benetti készítette, az olasz cégnek több hasonló (Crystal 140-es típusú) hajója megtalálható a különböző jachtbérlési oldalakon.

A YachtCharterFleet-en két Benetti Crystal 140-est lehet bérelni, az egyiket heti 180 ezer eurótól (63 millió forinttól), a másikat 188 ezer eurótól (66 millió forinttól) hirdetik. Egy másik oldalon pedig napi 11 millió forintért lehet bérelni ilyen hajót. Ezek a 10 férőhelyes Lady MRD-hez hasonlóan 42 méter hosszú, háromszintes hajók, 7-9 fős legénység üzemelteti őket, további képeket itt lehet nézegetni az alaptípusról, írta a G7.

A portál megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és a Duna Aszfalton keresztül Szíjj Lászlót is, hogy Szijjártó és családja milyen alapon használta a hajót. Szíjj nem reagált, a KKM pedig a tegnapi közleményét küldte el, tehát érdemben nem válaszolt a kérdésekre.

A luxusjacht kategóriája ugyanis „pleasure craft”, amelyet a máltai szabályozás alapján nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.