Gazdaság hvg.hu 2020. augusztus. 17. 13:20

Társkereső oldalakkal foglalkozó céget bírságolt 1,6 milliárd forintra a GVH

A Be2.hu és az Academicsingles.hu tisztességtelenül jártak el a fogyasztókkal szemben a hatóság szerint.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,6 milliárdos bírságot szabott ki arra a luxemburgi cégre, amely a Be2.hu és az Academicsingles.hu társkereső oldalakat üzemelteti. A hatóság azért bünteti meg a céget, mert az üzemeltett oldalak szerintük tisztességtelenül jártak el a fogyasztókkal szemben.

„A versenyhatóság számos panasz alapján indult vizsgálata feltárta, hogy a be2 társkereső weboldalakat üzemeltető társaság gyakorlata a zavaros kommunikációra, a fogyasztók megtévesztésére épül. A GVH döntése kiemeli, hogy minden esetben elvárt az árakra, a szolgáltatások ellenértékére vonatkozó szerződéses feltételek egyértelmű kommunikációja” – írta közleményében a GVH.

A hatóság vizsgálata során megállapította többek közt, hogy

a portálok nehezen észlelhető és megtévesztő információkat nyújtottak az előfizetés időtartamáról, automatikus meghosszabbodásáról és áráról, emiatt a fogyasztók nem voltak tudatában annak, hogy ténylegesen milyen időtartamú és összegű fizetési kötelezettségük keletkezhet".

A GVH szerint a vállalkozás még a jelentős számú felhasználói panasz ellenére sem módosította tájékoztatási gyakorlatát és működését.

A kirótt bírság mellett a GVH arra kötelezte a céget, hogy 30 napon belül módosítsa jogsértő tájékoztatási gyakorlatait, valamint tegyen közzé helyreigazító nyilatkozatot az oldalakon.

A határozat megállapításai alapján a felhasználóknak lehetőségük van polgári jogi igényüket közvetlenül a bíróság előtt érvényesíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.