Gazdaság hvg.hu 2020. augusztus. 14. 10:08

Elemző a magyar gazdaság teljesítményéről: "A valóság a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta"

A most közölt adatok túlmutatnak minden eddig látott recesszión.

A valóság még a legrosszabb elképzeléseket is képes volt felülmúlni – így reagált az ING vezető elemzője a magyar gazdaság teljesítményére. Virovácz Péter szerkesztőségünknek küldött közleményében azt írta: a magyar gazdaság 2020 második negyedévében 14,5 százalékkal zsugorodott negyedéves alapon, míg az előző év azonos időszakához képest a GDP 13,6 százalékkal zuhant. „Talán mondani sem kell, hogy mindkét adat negatív rekordot jelent, messze túlmutatva az eddig látott bármilyen recesszión. A mai adat egyben azt is jelenti, hogy immáron hivatalosan is technikai recesszióba süllyedt a magyar gazdaság” – fogalmazott.

Kiemelte, hogy a növekedés szerkezetét illetően a KSH szokásosan szűkszavú első közleménye csak annyit jelez, hogy a járvány okozta rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához. „Mindezek alapján tehát, ahogyan várni lehetett, a gazdaság gerincét adó két szektor omlott össze leginkább” – tette hozzá. Azt írta, ebből fakadóan várhatóan a fogyasztás és a nettó export is rendkívüli mértékben visszafoghatta a gazdasági növekedést, pontosabban erősítette a visszaesést.

Szerinte öröm az ürömben, hogy a legfrissebb adatok alapján júliusban már zajlott a kilábalás, köszönhetően az enyhülő járványvédelmi intézkedéseknek,

hátradőlnünk ugyanakkor még nem szabad.

Ezt azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma, ami előrevetíti azt is, hogy előbb-utóbb ismét eljöhet a részleges lezárások időszaka. „Habár ennek gazdasági hatása meg sem közelíti majd a második negyedévben látottakat, mégis van miért aggódni” – írta. Indokként a vírus terjedésének bizonytalanságát hozta, és azt, hogy a részletes adatok hiányában rendkívül nehéz megjósolni, hogy milyen gyors lehet a kilábalás.

Szerinte jelenleg arra lehet számítani, hogy a következő negyedévekben a GDP ismét bővülhet negyedéves összevetésben. Az eddigi -5,1 százalékos 2020-as GDP előrejelzést azonban szerinte lefelé kell módosítani: várhatóan inkább 5,5–7,5 százalék közé tehető majd az egész éves recesszió. Jövőre – a koronavírus fejlemények függvényében – valahol 3–5 százalék között lehet a gazdasági növekedés. „Mindezek alapján a legjobb forgatókönyv is azt mutatja, hogy 2022 végére érheti el a magyar GDP a válság előtti szintjét” – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?