Gazdaság Domány András 2020. augusztus. 11. 20:19

A Gazdaságvédelmi Alapból költ a kormány 7 milliárdot kommunikációra

Domány András
Szerzőnk Domány András

Újabb pénzeket csoportosított át a kormány a tulajdonképpen már elfogyó, de szabadon túlléphető keretből: ezúttal a kormányzati kommunikáció, a turizmus és a Petőfi Irodalmi Múzeum a nyertes.

Mint a hvg.hu korábban bemutatta, a költségvetésen belüli Gazdaságvédelmi Alap nem igazi elkülönített alap, hiszen bár eredeti összege 1346 milliárd forint, a költségvetési törvény szerint többet is lehet költeni belőle, és sokszor az sem világos, hogy az új céloknak mi közük a gazdaságvédelemhez. Júliusban például egyszerre 300 milliárdot csoportosítottak át tucatnyi célra.

A kedd délután megjelent kormányhatározat 9,1 milliárdot vesz ki ebből a zsákból, és ad belőle 7 milliárdot kormányzati kommunikációra és konzultációra, 1,4 milliárdot a Petőfi Irodalmi Múzeum „egyéb működési kiadásaira” és 700 milliót turisztikai fejlesztésre. E három célra a költségvetési törvény 24 milliárd, 3 milliárd, illetve 31 milliárd forintot tartalmaz, de a mostani keretemelést nehéz összevetni a tavaly elfogadott eredeti számokkal, mert a kormányhatározatokkal szinte hetenként végrehajtott, egyebek közt ezeket a rovatokat is érintő változtatásokat nem vezetik át a törvény mellékletén, hiszen ezek nem törvénymódosítás formájában történnek.

A költségvetés ezáltal egyre átláthatatlanabb, és kívülről immár lehetetlen megmondani, mire mennyit költ a kormány. Végül a zárszámadásból talán kiderül valami, de az idei évről szóló zárszámadást 2021 őszén fogják elfogadni, amikor már a 2022-es költségvetés is rég kész lesz.

Hozzányúltak a rendkívüli kormányzati tartalékhoz is: 400 millió forint plusz pénz megy az „egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások” címre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés