Gazdaság hvg.hu 2019. április. 12. 15:14

Az állam által folyamatosan felügyelt MTA kutatóhálózata nyereséges

Árgus szemekkel figyeli és ellenőrzi az állam az MTA kutatóintézeteinek gazdálkodását, nem is nagyon érkezik panasz a pénzügyi fegyelemre, írja az MTA. Ráadásul a hálózat nyereséges is.

Sorra közli az MTA az érveket amellett, hogy kutatóhálózata, amit a kormány most elég homályos, körvonalazatlan, adott esetben hamis érvekkel akar leválasztani róla, jól, hasznosan, gazdaságosan működik. Nemrég esett át nemzetközi átvilágításon a hálózati rendszer, és jól szerepelt, most pedig arról közöl cikket az MTA, hogy a magyar állam gazdálkodást ellenőrző szervei rendszeresen ellenőrzik a gazdálkodást. A Magyar Államkincstár havonta látja az elszámolásokat, pénzügyi adatokat, az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa (AKT) egy, a kormány által is delegált taggal felügyeli a kutatóintézeteket. Évente két költségvetési beszámoló készül a Parlamentnek.

A kutatóhálózat bevétele 2018-ban 40 milliárd forint volt, 13 milliárd jött ebből különböző, EU-s és hazai pályázati bevételekből, és 4 milliárd pedig ipari és vállalkozási bevétel. Így a kutatóhálózat nyereséges. "A kutatók teljesítményének eredménye a költségvetési támogatás másfélszeresének megfelelő hozzáadott érték. Érdemes tehát befektetni a kutatóhálózat által végzett alapkutatásokba."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról