Gazdaság hvg.hu/MTI 2018. augusztus. 09. 15:08

Szabálytalanul tesztelt a Suzuki, a Mazda és a Yamaha

Úgy adtak meg emissziós és fogyasztási adatokat, hogy bizonyos mérési paraméterek, például a sebesség nem voltak a tesztelési követelmények szerint beállítva, így a teszteredmények sem lehettek hitelesek.

Szabálytalan tesztelésen kapta rajta a japán közlekedési minisztérium a Suzuki és a Mazda autógyártókat, valamint a Yamaha motorkerékpár gyárat. A gyártók 2012 óta összesen 6400 járművön végeztek el szabálytalan fogyasztásiérték-vizsgálatot. A közlekedési minisztérium az után kötelezett 23 céget a minőségellenőrzési eljárások felülvizsgálatára, hogy a Nissan és a Subaru autógyárak beismerték: valótlan üzemanyag fogyasztási és emissziós adatokat adtak meg egyes gyártmányaiknál.

A tárca most megállapította, hogy a Mazda és a Yamaha egyes esetekben úgy adott meg emissziós és fogyasztási adatokat, hogy bizonyos mérési paraméterek, például a sebesség nem voltak a tesztelési követelmények szerint beállítva – így a teszteredmények sem lehettek hitelesek. Toshihiro Suzuki, a Suzuki Motor elnöke egy sajtókonferencián azt mondta: komolyan veszik a történteket.

Valótlan adatokat nem adtunk meg ugyan, de ezzel együtt is súlyos problémát jelent, hogy a járművek ilyen nagy számánál végeztük el helytelenül a méréseket.

- fogalmazott. Azt ígérte, személyesen fogja irányítani a hasonló esetek megelőzésére szolgáló intézkedések kidolgozását. A vállalat elnöke szerint az alkalmazottak hiányos képzése és a vezetők személyes ellenőrzéseinek elmaradása vezetett a szabálytalan mérésekhez.

A Suzuki, a Mazda és a Yamaha bejelentették, hogy lépéseket tesznek annak érdekében, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő. Többek között olyan készülékeket szereznek be, amelyek nem engedik, hogy a személyzet változtasson a paramétereken.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?