Gazdaság hvg.hu 2018. február. 08. 13:51

Kínába ment volna a silány német tej, mégis mi isszuk meg

A Nébih és a NAV is bejelentést kapott.

„Gyanús, kínai felirattal ellátott tej forgalmazása miatt tett bejelentést a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) és az adózás megkerülésének gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV)” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Istvánfalvi Miklós, a terméktanács társelnöke.

A Németországból származó eredetű terméket Kínába szánták, ám az üzlet valamiért meghiúsult, így került Magyarországra a silány minőségű, Sunsides Milk nevű folyadék. „Azt nem tudjuk, mekkora mennyiség érkezett a termékből, és hogy hová került, de Debrecen térségében biztosan árultak ilyet, feltűnően olcsón” – közölte Istvánfalvi Miklós.

A hazai feldolgozású, 0,1 százalékos UHT-tej literje minimum 175 forintba kerül a boltokban, a Sunsides tejet 139 forintért árulták. A doboz felirata szerint a termék lejárati ideje a szokásos fél év helyett egy év lenne. „Sejthetően valami disznóság bújhat meg a háttérben, vagy az adóval trükköztek, vagy élelmiszer-biztonsági szabálytalanságok történtek. Mindenesetre mindent el fogunk követni, hogy ilyen termék ne kerülhessen a jövőben ide” – nyilatkozta a terméktanács vezetője.

A Sunsides Milk UHT-tejet 2017 februárjában gyártották Németországban kínai megrendelésre. A feleslegessé vált készleteket egy magyar nagykereskedelmi cég, a Foltin-Globe Kft. vette át. 2014 nyarán ennek a cégnek a nagytarcsai telephelye előtt tüntettek a vállalkozás által forgalmazott tejre csak nyomokban hasonlító folyadékok és a dömpingáron beszállított UHT-tej ellen. A társaság nem válaszolt az újságírói megkeresésre.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.