Gazdaság hvg.hu 2018. január. 05. 11:59

Egy pittyentés online, és máris tettre kész az idénymunkás

E-személyi igazolványt kapnak az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók, annyi idő lesz bejelenteni őket, mintha PayPass-szal fizetnénk.

Négy minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dolgozik azon az előterjesztésen, mely az e-személyi igazolvánnyal alkalmazható NFC-chipes, fényképes ellenőrző rendszer bevezetését vizsgálja az egyszerűsített foglalkoztatásnál – írja a Zoom.hu. Az idénymunkások gyors bejelentésére már létezik mobilalkalmazás, a kormány tulajdonképpen ennek a továbbfejlesztését vizsgálja. Az appba jelenleg több adatot kézzel kell bevinni, a TAJ-kártyán és az adókártyán található vonalkódot tudja csak beolvasni. A tervek szerint március után már elég lesz becsippantani az e-személyijüket, melyről minden szükséges adat beolvasható.

Az app használatához a bejelentőnek csak Ügyfélkapu-regisztrációval kell rendelkeznie. A kamara szerint ez a módszer elsősorban azoknak a foglalkoztatóknak jelent majd segítséget, akik nem alkalmaznak túl sok idénymunkást; a több száz egyszerűsített foglalkoztatottat bejelentőknek továbbra is sok órát vesz el az idejéből a bejelentés, az idénymunkás pedig addig nem kezdheti el a munkát, amíg a bejelentése le nem zárult. A bejelentés hiányát és az adattévesztés egyaránt szigorúan bünteti a hatóság. A KSH adatai a legtöbb egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozó munkavállaló a mezőgazdaságban dolgozik (a 2016 júniusát megelőző egy év során az egyéni gazdaságokban 71 ezer fő). Akinek 2016 eleje óta lejár a régi személyije, már új, e-személyit kap, de a cserét lehet idő előtt is kérni.

Az appot a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (az állam informatikai háttércége, a volt KOPINT-DATORG) készítette a Műszaki Egyetem kollégáival közösen.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.