Gazdaság MTI 2017. december. 11. 08:08

Tudta? Alaposan megváltozik a sült krumpli itthon

Hatályba lép hétfőn és áprilistól már kötelezően alkalmazandó az Európai Bizottság azon rendelete, amely az élelmiszerek akrilamidtartalmának csökkentésével kapcsolatos intézkedéseket ír elő – írta a Népszava.

Az akrilamid potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát – idézte fel a Népszava.

Olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak, de főzött ételekben nem fordul elő. 

Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt és olajban sütött termékek és szeletelt burgonyaszirom; a snackek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér, a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve a finom pékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet) gyártóinak kell különösen figyelniük. 

Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek.

zöldhasú
Hirdetés