Gazdaság hvg.hu 2017. május. 16. 10:36

Újra átírták a reklámadó törvényét, hátha így már tetszik Brüsszelnek is

Az Európai Bizottság korábban megtiltotta az adó beszedését, most egy olyan szöveget szavaztak meg, amely talán az uniós jognak is megfelel.

Átírta a parlament a reklámadó törvényét, 7,5 százalékos kulccsal kell megfizetni a második félévtől. Az adó megfizetése alól azok a vállalkozások mentesülnek, amelyeknek a reklám közzétételéből származó nettó árbevétele nem éri el a 100 millió forintot.

A jogszabály túlfizetésnek minősíti a 2017. június 30-ig már megfizetett reklámadót, és elrendeli annak visszatérítését az adóvisszatérítés szabályai szerint. Rendelkezik arról is, hogy az ugyanezen határidőig bevallott, de meg nem fizetett adót a továbbiakban sem kell befizetni.

A módosítások között szerepel az is, hogy a saját célú reklám közzététele nem lesz adóköteles.

A reklámadóról szóló törvényt 2014-ben fogadta el az Országgyűlés, az akkor súlyosan diszkriminatív intézkedés félmilliárd forintos reklámbevétel alatt nem várt el adót, a legmagasabb – gyakorlatilag csak az RTL Klubot érintő – kulcsa viszont 30 százalékos volt. Később ezt 50 százalékra emelték, miközben a 2013-ban nem nyereséges médiaszolgáltatóktól bevételüktől függetlenül nem vártak el adófizetést. Nem volt nehéz rájönni, hogy ez a TV2-nek kedvezett.

A furcsaságok szemet szúrtak az Európai Bizottságnak is, amely betiltotta az adó beszedését, sőt az ezt követő, egységesen 5,3 százalékos kulcsot sem tartotta megfelelőnek, mivel 100 millió forintos bevétel alatt még mindig nem várt el fizetést, és a módosított verzióban is megmaradt a TV2-t segítő passzus. Ez a mostani javaslatból már kikerült.

A jelenlegi adófizetés azt a célt szolgálja, hogy szabályos módon szedjék be azt az összeget, amelyet aztán visszafizetnek az adózóknak, mivel korábban szabálytalanul vonták el tőlük.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.