2015. december. 09. 12:17 MTI Utolsó frissítés: 2015. december. 09. 13:37 Gazdaság

Hozzányúlnak a Sopronihoz

Kötelezettségvállalási nyilatkozatot írt alá szerdán a Soproni söröket gyártó Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a beszállítókat integráló Agrocrop Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely szerint a magyar fejlesztésű sör gyártásához 2016 januárjától kizárólag Magyarországról származó árpát használnak fel.

A Heineken az árszínvonaltól függetlenül vállalta, hogy a kimagasló minőségű magyar sörárpát vásárolja, ezáltal mintegy 100 árpatermesztő számára jelent megbízható értékesítési lehetőséget – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A söripari konszern leányvállalata a magyarországi sörárpa-termőterületekről betakarított mennyiség 21 százalékát vásárolja fel – tette hozzá a tárcavezető. Fazekas Sándor szerint az országban mintegy 100 ezer hektár területen, évente átlagosan 120 ezer tonna sörárpát termelnek, amely a teljes árpatermelés 10-12 százaléka, a magyar sörárpa-termelés mintegy 40 százaléka pedig exportra irányul.    

Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy eddig is elsősorban magyar árpából készült malátát szerzett be sörei előállításához a cég a dunaújvárosi és szlovákiai ógyallai malátagyárakból, 2015-ben összesen a sörgyártáshoz szükséges árpa és kukorica 86 százalékát.

A kötelezettségvállalásban foglaltak szerint viszont a következő 20 évben kizárólag magyar árpát használnak majd, amely meglátása szerint részben az alacsony vegyszerhasználat eredményeként kiemelkedő minőségű. Hozzátette, a Heineken cégen belül a szlovákiai Ógyallán készítenek az árpából malátát, amelyet a régió más országainak sörgyártásában is felhasználnak, így a magyar gazdák részben exportra is termelnek.

A vezérigazgató beszámolt arról is, hogy az árpa mellett a cég a ciderek gyártásához mintegy 65 ezer tonna almából készülő koncentrátumot vásárol, amely a hazai feldolgozott almamennyiség mintegy 10 százalékának felel meg.     

zöldhasú
Hirdetés