Gazdaság hvg.hu 2015. július. 17. 16:28

A Bic Mac azt súgja, olcsó hely Magyarország

A januári szinthez képest lényegében nem változott a Big Mac-index, a forint még mindig alulértékelt a dollárhoz képest - áll az Economist júliusi indexében.

A magyar fizetőeszköz 33,6 százalékkal alulértékelt a dollárhoz képest, és ebben a tekintetben olcsó helynek számít, legalábbis az Economist gazdasági hetilap által alkalmazott Big Mac-index szerint.

Az Economist elemzői az egész világon jelen lévő McDonald's gyorsétterem Big Mac szendvicsének dollárra átszámolt helyi átlagárát teszi meg az áru- és szolgáltatásárak összehasonlító mércéjének, mivel e termékben mindenhol nagyjából ugyanazok az összetevők vannak. Így a The Economist elemzői szerint a Big Mac alkalmas annak mérésére, hogy hosszú távon mennyire érvényesül a vásárlóerő-paritás elvileg árfolyam-kiigazító - és így értékkiegyenlítő - hatása az egyes térségekben kapható azonos szolgáltatási és árutermék-kosarak esetében. Az Economist 1986 óta alkalmazza ezt a mérőeszközt.

A forint januárban még inkább, 33,8 százalékkal volt leértékelt a dollárhoz képest az index szerint. Jelenleg 900 forintba kerül idehaza egy Big Mac, ami 3,18 dollárnak felel meg. Ez olyan, mintha a dollárt 187,89 forintos árfolyamon váltanák.

Az index szerint a venezuelai fizetőeszköz a legiunkább alulértékelt, a 132 boliváros Big Mac-ár 0,67 dollárnak felel meg, de az ukrán hrivnya is rendkívül alulértékelt, a 34 hrivnyás hamburgerár 1,55 dolláros Big Mac-árat jelent, miközben az Egyesült Államokban jelenleg 4,79 dollárt kérnek el a szendvicsért.

A leginkább felülértékelt devizák a svájci frank (az index szerint 42,4 százalékkal), illetve a norvég korona (17,9 százalékkal).

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?