Gazdaság hvg.hu 2014. augusztus. 13. 09:52

És még azt hitte, hogy tehet bort a vendégasztalra?

Kistermelők pálinkát igen, bort nem tehetnek az asztalra a falusi turizmus keretében.

A somogyi falusi turizmussal foglalkozók körében is sok a félreértés, hogy vajon lehet-e pálinkát, bort kínálni a vendégeknek, a válasz erre ugyanakkor az, hogy pálinkát lehet, bort nem – írja a szerdai Világgazdaság az adóhatóság közlésére hivatkozva.

A pálinka árusításának feltétele az, hogy a kistermelő megfizesse a jövedéki adót, palackozza a párlatot és zárjeggyel lássa el. A pálinka zárjeggyel ellátott palackból kimérve is értékesíthető helyben fogyasztásra, kóstolásra, és elvitere bontatlan palackban. Falusi turizmus keretében kistermelői borértékesítésre ugyanakkor nem ad lehetőséget a jogszabály, így falusi vendégasztalon nem szolgálható fel.

Emellett azonban az egyszerűsített adóraktárban kereskedelmi célra előállított szőlőbor értékesítése üzlethelyiségen is kívül történhet falusi turizmus keretében. Erre viszont csak akkor van lehetőség, ha a borászatot is magában foglalól ingatlanra az értékesítést végző személy borkimérés folytatására jogosító egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezik.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Ligeti Nagy Tamás 2025. január. 05. 19:30

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.