Kistermelők pálinkát igen, bort nem tehetnek az asztalra a falusi turizmus keretében.
A somogyi falusi turizmussal foglalkozók körében is sok a félreértés, hogy vajon lehet-e pálinkát, bort kínálni a vendégeknek, a válasz erre ugyanakkor az, hogy pálinkát lehet, bort nem – írja a szerdai Világgazdaság az adóhatóság közlésére hivatkozva.
A pálinka árusításának feltétele az, hogy a kistermelő megfizesse a jövedéki adót, palackozza a párlatot és zárjeggyel lássa el. A pálinka zárjeggyel ellátott palackból kimérve is értékesíthető helyben fogyasztásra, kóstolásra, és elvitere bontatlan palackban. Falusi turizmus keretében kistermelői borértékesítésre ugyanakkor nem ad lehetőséget a jogszabály, így falusi vendégasztalon nem szolgálható fel.
Emellett azonban az egyszerűsített adóraktárban kereskedelmi célra előállított szőlőbor értékesítése üzlethelyiségen is kívül történhet falusi turizmus keretében. Erre viszont csak akkor van lehetőség, ha a borászatot is magában foglalól ingatlanra az értékesítést végző személy borkimérés folytatására jogosító egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezik.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.