2014. március. 04. 13:49 hvg.hu Utolsó frissítés: 2014. március. 04. 13:44 Gazdaság

Magyar gyémántbányászok Sierra Leonéban

A Transworld Diamond Zrt. (TWD) már ötödik éve bányászik gyémántot a nyugat-afrikai országészakkeleti részén, emellett idegenforgalmi beruházásokat is tervez.

Míg az ezredfordulón még Sierra Leone-ból évente többszázezer karátnyi "véres gyémánt" áramlott ellenőrzés nélkül a piacra, ma már a 2003-ban elindult Kimberley folyamat keretében a kövek útját a bányáktól az antwerpeni csiszolókig szigorúan ellenőrzik.

Kapitány János a TWD Zrt vezérigazgatója a Napi.hu-nak elmondta, az öt éve indult, 75 százalékban magyar, 25 százalékban sierra leone-i közös bányatársaság eddig több, mint 8300 karát nyersgyémántot termelt a Freetowntól 350 kilométernyire, a Seva folyó partján lévő bérelt koncessziós területein. Emellett "melléktermékként" évente 3-4 kilogramm aranyport is mosnak. A kitermelt gyémátokat a cég a helyi jegybank gyémánt-irodáján elvámoltatja, kifizeti azokra a 10-15 százalékos adót. A kövek egy helyi gyémánt export engedélyes cég közreműködésével jutnak el Antwerpenbe, a gyémánt világpiaci központjába.

A TWD Sierra Leone amellett, hogy a környéken lakóknak ad munkát, támogatja a helyi közösségeket, utakat újít fel, iskolákat segít és támogatja a helyi futballcsapatot. A vezérigazgató elmondta, a TWD SL több más koncessziós területtel is rendelkezik, így a mostani lebányászása után maradnak az országban. Felgyülemlett tapasztalataikra adott esetben más, a helyi piac iránt érdeklődő magyar cégek is számíthatnak.

Az ország kiváló turisztikai adottságokkal bír, s ez nem kerülte el a magyar befektetők figyelmét sem. turizmus fejlesztésének fontosságát, amelyhez Sierra Leone kiváló adottságokkal rendelkezik. (A fehér homokos, érintetlen trópusi partokon több szálloda is épül, a magyar TWD Zrt. is foglalkozik szállodafejlesztés tervével.)

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?