Gazdaság energiainfo.hu/hvg.hu 2012. október. 05. 13:24

Konyec vár az orosz olaj-modellre

A nyersolaj exportra épülő orosz gazdasági növekedési modell közel a fenntarthatósága határáig. 2015-ben már az egyensúlyban tartáshoz is legalább 120 dolláros egységár kéne, a londoni prognózis viszont csak 113 dollárról szól.

Az energiainfó egyik friss cikke - a londoni Capital Economics (CE) közgazdászaira hivatkozva - azt jelentette meg, hogy a keleti birodalom eddigi fejlődési pályája tarthtatlanná válik. Az egyik legnagyobbpénzügyi-gazdasági elemzőcsoportnak tartott társaság azt is kiszúrta, hogy ezzel Oroszország is tisztában van: mivel az orosz jegybank előrejelzése szerint az orosz folyómérleg-egyenlege 2015-ig mínuszba fordul.  A CE elemzői szerint immár hivatalossá vált a prognózis, hogy az olajexport táplálta orosz növekedési modell mára a saját korlátjaiba ütközött.

A közgazdászok rámutattak: "az 1998-as rubelválság óta Oroszország éves folyómérleg-többleteinek átlaga meghaladta a hazai össztermék (GDP) 8 százalékát, és ezen az időszakon belül egyetlen évben sem csökkent 4 százalék alá" - írja az energiainfó. Hozzátéve, hogy az elmúlt időszak többleteit  már szinte kizárólag a száguldó olajár pumpálta, mely évi átlagban 120 milliárd dollárral tolta meg az orosz exportbevételi szintet.

A  CE saját becslése szerint három év múlva  az orosz folyómérleg-egyensúylhoz is 120 dolláros évi átlagos olajárra volna szükség, miközben a nyersolaj hordónkénti átlagára a mostani becslések szerint 2013 végéig egészen 85 dollárig zuhanhat.

Hogy fogják ezt megoldani?
AP

Más nagy londoni elemzőházak is felhívták a jelenségre a figyelmet, a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő korábban azt írta, hogy a putyini adminsztráció az elmúlt négy évben átlag 17 százalék/év tempóban nőtt, és emiatt már most 117 dolláros hordónkénti olajár volna szükséges az államháztartási egyensúlyhoz.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?