2012. augusztus. 15. 16:58 MTI Utolsó frissítés: 2012. augusztus. 15. 16:49 Gazdaság

Kiakadt Budai Gyula dinnyeügyén az LMP

Az LMP szerint egyértelmű, hogy az agrártárca törvényellenes kartellezésre bátorította a dinnyeforgalmazó áruházláncokat, ezért a párt a jogszabályok tiszteletben tartására szólítja fel Budai Gyula államtitkárt.

Szabó Rebeka, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának LMP-s tagja és Csiba Katalin pártszóvivő szerdai közleményében azt írta: a politikai tömörülés egyetért a hazai dinnyepiac stabilizálásának szándékával, de - mint írják - ennek létezik törvényes, a fogyasztók érdekeit sem sértő módja.

Közölték, az LMP döbbenten áll az előtt a kormányzati magatartás előtt, amely a hazai törvényeket és működő legitim intézményeket "arrogánsan semmibe veszi", és a gazdasági szereplőket is erre buzdítja. Véleményük szerint a fogyasztói árrögzítés miatt a dinnyetermelők haszna alig nőtt, "a korábban vehemensen támadott kereskedelmi láncok profitja viszont duplájára emelkedett", s ezt a különbséget a fogyasztók fizetik meg. 

Az LMP szerint a kistermelők helyzetén általában szövetkezéssel és a termelők közötti együttműködéssel lehet javítani. A párt úgy véli: a termelők érdekeit a termelői értékesítési szövetkezetek (TÉSZ) hatékonyan tudják érvényesíteni a forgalmazó áruházláncokkal szemben, miközben képesek a termelési költségek csökkentésére, valamint munkahelyteremtésre is.   

Budai Gyula kedden a Kossuth Rádióban azt mondta: szerinte nem történt kartellezés a dinnyetermesztők védelmében született megállapodás során. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára közölte: csak arra kérték a nagy üzletláncokat, hogy ebben az évben is a tavalyihoz hasonló árban indítsák és fejezzék be a dinnyeértékesítést, és külföldről ne vásároljanak.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.