2011. október. 18. 07:24 MTI Utolsó frissítés: 2011. október. 18. 07:16 Gazdaság

Az export tartja életben a magyar élelmiszeripart

Tavaly is folytatódott az élelmiszeripar belföldi piacvesztése, miközben az export 7,6 százalékkal bővült - összegzi a Napi Gazdaság a keddi számában a Vidékfejlesztési Minisztériumnak az élelmiszeripar 2010. évi helyzetéről szóló jelentését.

Míg tavaly az ipari termelés 10 százalékkal nőtt, addig a élelmiszeriparé 0,4 százalékkal csökkent. A lap megjegyzi, hogy az elmúlt öt évben - 2006 kivételével - minden évben zsugorodott a termelés. Az elmúlt évben - olvasható a Napi Gazdaságban - 7,6 százalékkal növekvő exportértékesítésből 648 milliárd forint bevétel származott és - a malomipar kivételével - minden alágazat kivitele nőtt. 

Az agrár-külkereskedelmi forgalom 2010-ben 12 százalékkal emelkedett. A kivitel 5,8 milliárd euróra, a behozatal pedig 3,7 milliárd euróra nőtt. A 2,1 milliárd eurós aktívum 9 százalékkal haladja meg a 2009. évit. Az agrár-külkereskedelem szerkezete alig változott: az alapanyagok 74, a késztermékek 19 százalékot tettek ki - írja a Napi Gazdaság. 

Az élelmiszeriparban a négy főnél többet foglalkoztató vállalkozások száma 2.676 volt, s 80 százalékuk mikrovállalkozás. Ez az arány változatlan maradt 2009-hez képest. A NAV gyorsjelentése szerint a kettős könyvitelt vezető vállalkozások adózás előtti nyeresége 2010-ben 2,6 százalékkal nőtt, átlépve a 2006. évi 51 milliárd forintot - írja a Napi Gazdaságban. 

A külföldi tőke aránya mindössze egy százalékkal emelkedett. A lap megjegyzi, hogy 2000 óta folyamatos a külföldi tőkekivonás az élelmiszeriparból. Tavaly a beruházások értéke folyó áron 90 milliárd forint volt, s a legtöbb beruházás a gyümölcsfeldolgozásban, a tejiparban és a takarmánygyártásban indult.

zöldhasú
Hirdetés