2011. június. 26. 17:22 MTI Utolsó frissítés: 2011. június. 26. 17:16 Gazdaság

A bankok profitja felére csökken, jósolja a BIS

A kockázatvállalás csökkentése miatt a bankok profitja várhatóan a világválság előtti szintnek a felére apad - ezt jósolta vasárnap a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS).

A központi bankok bankjának is nevezett intézmény a vasárnap kiadott éves jelentésében azt írta, hogy cserébe a befektetett tőkére vetített megtérülés (RoE) stabilabb lesz, mert az eszközök között kevesebb lesz a kockázatos.

A válság előtt a bankok nyereségessége elérte vagy meghaladta a 20 százalékot, egyes bankházak még mindig 15-20 százalék közötti megtérülést terveznek, pedig hosszabb távon be kell rendezkedniük 11-12 százalékra, ami közel van a nem pénzügyi vállalkozások megtérülési átlagához - írták a BIS szakértői. A profitrátát elsősorban a bankok tőkehelyzetét újraszabályozó, a tőkemegfelelési mutatókat szigorító új, tavaly elfogadott nemzetközi megállapodás (Bázel-III.) fogja korlátozni. A Bázel-III. előírásait 2013-19 között kell bevezetniük a bankoknak.

Éves jelentésében a BIS figyelmeztetett arra is, hogy a felzárkózó gazdaságú országokban a munkaköltség növekedése éppolyan világméretű inflációs spirált okozhat, mint az 1970-es években az élelmiszerárak emelkedése. A BIS szerint a világkereskedelem csatornáin ez az infláció akkor is beszivárog a fejlett országok maginflációjába, ha az ottani munkapiacokon mérsékelt marad a bérnyomás. 

A BIS minden ország elemi szükségletének nevezte a folyémérleghiány és a költségvetési hiány csökkentését, a költségvetés összetételének javítását, az adósság csökkentését és a fenntartható növekedési pálya megtalálását. Az intézmény nemzetközi egyeztetést sürgetett a fő gazdaságok között az egymásközti folyómérleg-egyensúlytalanságok csökkentésére. Ennek fő eszköze a BIS szerint a valutaárfolyamok nagyobb rugalmassága lehet.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?