2010. december. 20. 08:45 MTI Utolsó frissítés: 2010. december. 20. 08:38 Gazdaság

Lámfalussy is gyászolja az euró egyik szülőatyját

Barátját és közeli munkatársát gyászolja Tommaso Padoa-Schioppa olasz politikus-közgazdászban Lámfalussy Sándor.

A Belgiumban élő, magyar származású közgazdász vasárnap telefonon elmondta, hogy már a hetvenes évektől együtt dolgozott Padoa-Schioppával, akit fontos munkatársának tekint az európai monetáris politika kidolgozásában. Padoa-Schioppa szombaton hunyt el szívroham következtében Rómában.

"Egyrészt elsőrangú közgazdász volt, olyan elméleti könyveket is írt, amelyek minden szempontból fontosak voltak, ugyanakkor részt vett a monetáris politika formálásában is" - mondta Lámfalussy, aki az Európai Monetáris Intézet (az Európai Központi Bank elődje) vezetőjeként kulcsszerepet töltött be az euró megteremtésében.

"Nemcsak ismerősömről, hanem barátomról van szó, aki egy hihetetlenül széleskörű professzionális pályát futott be, az Európai Bizottság főigazgatója volt, majd az Európai Központi Bank igazgatósági tagja, aztán hazája gazdasági-pénzügyminisztere, de részt vett a bankellenőrzésben is".

"Sokat egyeztettünk akkor is, amikor ő az Európai Központi Bank igazgatóságában dolgozott, mert tudni akart az általam vezetett előkészületekről. És azóta is sokszor beszélgettünk, mindketten aggódtunk a pénzügyi stabilitás miatt. Nem az árstabilitás, nem a monetáris politika miatt aggódtunk, az foglalkoztatott bennünket, hogy eléggé felkészültek-e a központi bankok arra, hogy ha kitör egy válság, azonnal közbe tudjanak lépni, s milyen mértékben képesek erre" - mondta el Lámfalussy. Hozzáfűzte, hogy utoljára egy hete beszéltek telefonon, mert Padoa-Schioppával együtt ő is tagja annak a tanácsnak, amely javaslatot dolgoz ki a nemzetközi pénzügyi rendszer megváltoztatására.

 

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?