2008. október. 16. 17:15 MTI Utolsó frissítés: 2008. október. 16. 17:17 Gazdaság

S&P: negatív kilátás az Erstének a kelet-európai kockázatok miatt

Negatívra rontotta az eddigi stabilról az osztrák Erste bankcsoport "A/A-1" szintű, elsőrendű kockázati besorolásának kilátását csütörtökön a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy növekszik a kockázat: a globális makrogazdasági nyomások átterjedhetnek a bank tevékenységi területére, Közép- és Kelet-Európára, valamint Ausztriára.

Ugyancsak negatívra változtatta a nemzetközi hitelminősítő az Erste két kelet-európai érdekeltsége, a romániai Banca Commerciala Romana, valamint a cseh Ceská Sporitelna kilátását, ez utóbbiét azért, mert e bank központi szerepet tölt be az anyavállalat térségi működésében.

Az S&P indoklása szerint a lépés tükrözi a globális pénzügyi felfordulásból eredő, növekvő makrogazdasági kockázatokat, amelyek kedvezőtlenül érinthetik az Erste Bank nagy kelet-európai érdekeltségeinek, sőt hazai tevékenységének pénzügyi profilját és üzleti kilátásait.

Elsősorban a jelentős romániai és magyarországi jelenlét gyakorolhat nyomást az Erste Bankra, ha ezekben az országokban tovább romlana a működési környezet.

Az Erste különösen érzékeny a közép-kelet-európai gazdasági bajokra a térségben elfoglalt erőteljes pozíciója miatt: a csoportszintű mérlegfőösszeg 42 százaléka, az adó előtti eredmény 60 százaléka innen származott – áll a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő előző nap leminősítést valószínűsítő, negatív figyelőlistára helyezte a szuverén magyar adósi besorolásokat, a pénzügyi szektorban halmozódó finanszírozási nyomásra hivatkozva.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?