Gasztro Tóth Sándor 2015. szeptember. 15. 19:00

Rendelj egy nagymamát!

A mindenkori etalon a nagymama főztje. Nosztalgiázunk, keressük s vágyjuk a régi ízeket, s persze az illatokat, a hangulatot, amelyek felidézik a gyerekkorunkat. Valami ilyesmit garantál a franciák legújabb leleménye, a Lou Papé műkedvelő szakácsokból álló gasztronómiai vállalkozás.

Hírt adtunk már a családias hangulatú kubai paladar intézményéről – ahol a háziasszonyok vagy háziurak saját ételeikkel üzemeltetik lakáséttermüket –, s ehhez hasonló elven működik a katalóniai Kokun Gastronomic Club Social egy szakács és közgazdász házaspár barcelonai otthonában. Míg a görögöknél a válság is közrejátszott abban, hogy megszületett a kooperatív internetes kulináris szolgáltató rendszer, a cookisto: ez a háziasszonyokat, munkanélküli főzőembereket hozza össze házi kosztra vágyó klienseikkel. A Kibuka japán étterem séfjei pedig kívánságra házhoz mennek és maguk készítik el a sushit megrendelőiknek.

A nagyvilágban létező és működő sokféle kulináris kezdeményezés után itt a Lou Papé, a már éltesebb korú, műkedvelő szakácsok vállalkozása. Alapítója Alizé Delbes, kommunikációs szakember, akinek Párizsba költözése után legjobban a nimes-i nagyi ételei – a sült gyöngytyúk, a pörkölt és a házi csokoládé mousse --   hiányoztak. Addig-addig  sóvárgott utánuk , amíg „A Nagymama konyhája Önnek” projekt ötletgazdája és tulajdonosa lett.

A Lou Papé a régi ízeket, a nagymamák emlékezetes ételeit viszi el az párizsi otthonokba olyan fiatalos, aktív nyugdíjasok révén, akiknek a legnagyobb hobbija, legfőbb szenvedélye a főzés. A magánvállalkozásnak jelenleg négy szakácsa van. Autentikus régi receptek szerint összeállított, saját menüsoraikkal állnak a kedves megrendelők szolgálatára. Nagyon érdekes, hogy a házhoz kiszálló szakácsok között eredeti foglalkozásuk szerint van író: Jean-Jack (60 éves), festő: Catherine (58), építész/tervező: Jean-Jacques (58) és egy szakácsnő/jelenleg háziasszony: Beatrice (60). Íme, egy kis ízelítő a repertoárjukból: cukkini-gazpacho ropogós kolbásszal, konfitált citromos töltött csirkemell fekete olajbogyóval és zöld fűszernövényekkel, csokoládé fondü apróra vágott eperrel, epres-málnás torta (na jó, hát ezek francia nagyik...).

facebook/loupape

Áraik megfizethetőnek tűnnek, 12-42 euróig terjednek, attól függően, hogy csak egy kis desszert-válogatást vagy négyfogásos menüt kér-e a kedves nosztalgiázó, akinek azt ajánlják: "Ha igazi házi kosztot akarsz, rendelj egy nagymamát!" A Lou Papé nemcsak a nagymamák konyhájának hangulatát, ízeit viszi el a francia otthonokba, de kívánságra egyéni főzőleckéket is ad, mivel műkedvelő szakácsai közül ketten is a francia gasztronómia császára, Paul Bocuse főzőtanfolyamain pallérozódtak.

Végül a nagyi-féle ételek mellé még „hab a tortán” – ez a vállalkozás internetes honlapján is olvasható –, hogy az általuk nyújtott szolgáltatást a francia adóhivatal is preferálja, ugyanis klienseik a számlából 50 %-os adójóváírást is igénybe vehetnek!

 

hvg360 Ligeti Nagy Tamás 2025. január. 05. 19:30

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.