Gasztro hvg.hu 2015. június. 30. 16:34

Babra megy a játék

Kossuth szülőfaluja várja a vendégeket július 3-4-én a III. Monoki Babfesztiválra, ahol minden az égig érő paszulyról szól majd.

A nép ajkán született adoma szerint Mátyás király egy vadászata során bablevest evett Monokon. Annyira ízlett  az álruhás királynak az étel, hogy diónyi arannyal fizetett érte. A III. Monoki Babfesztiválon arany nélkül is mindenki annyi babot ehet, amennyit csak bír. Derekas teljesítmény lesz a kánikulainak ígérkező hétvégén.

A rendezvény főszereplője természetesen a bab, amelynek a régi korokban sokkal nagyobb becsülete volt az étkezésben, mint manapság. Lesz itt nápolyi paradicsomos bableves és Mexikói chilis bab, Jókai bableves és babos-rétes halmazok, babfőzelék sült hagymával, sólet és többféle babsaláta, babbal töltött fűszeres rakott káposzta vagy épp a különleges füstölt halas babgulyás, melynek receptje Lévai Ferenc haltermelő nevéhez fűződik. Ő lesz az egyik zsűritagja a szombat délelőtti főzőversenynek, ahová az előzetes jelentkezések alapján több tucat csapatot várnak.

Azt éppenséggel nem lehet mondani, hogy a bab őshonos nővényünk lenne, de a magyarság  egyes babfajtákat már nagyon régről ismert, erre utal az Égig érő paszuly című népmese is.A ma is termelt, kedvelt babfajták Amerikából származnak, s a XVI. században terjedtek el Európában. Magyarországra Nápoly érintésével hozták be. A bab az egyik legnagyobb tápanyag tartalmú élelmünk, és az olyan, eleink által kedvelt étek, mint a bableves, bizony nem megy ki a divatból.

Aréna 2000

Ugyan igazságos s kegyes álruhás uralkodóval meg diónyi arannyal nem szolgálhatnak a fesztivál rendezői, de finom ételekkel, italokkal és egész napos szórakozással igen. S mert a Monoki Babfesztivál egy népmesének, a „Monoki bableves”-nek köszönheti létrejöttét, a névadó legenda ezúttal a helybéli gyermekek előadásában elevenedik meg. A népi mesterségek is életre kelnek: fazekas, kovács és kádár, gyékényfonó és fafaragó mesterek mutatkoznak be a kétnapos programban. Zenei aláfestésről  ugyancsak gondoskodnak a szervezők - a népdaltól a musical-ig széles lesz a választék.

Azoknak, akiknek kimaradna a hétvégi fesztivál, rovatunk recepttárából ajánljuk a csülkös bableves receptjét, és Jókai Mór levesét, amit egyszer a Komáromi Borkorzó apropóján merítettünk Szakál László gasztronomus, vendéglős gyűjtéséből.

Aréna 2000

A monoki halas babgulyás receptje után hiába kutakodtunk, de találtunk a receptvarázson egy füstölt tőkehalas, pórés változatot, kis szépség hibája, hogy konzerv vajbabot javall.