Almát, körtét, még barackot, vagy szilvát is el tudunk képzelni éretlenül, félig éretten feldolgozva valamilyen ételbe, s hallottunk már olyanokról, akik el is rágcsálják az ilyesmit. De ugyan mit kezdenénk egy rakás éretlen szamócával, eperrel?
A választ mi tagadás, "szörfözés" közben találtuk meg a neten. Őszintén szólva, nem direkt kerestük, egyszerűen beakadt, mert olyan frappáns az ötlet.
Szóval találtunk egy oldalt sok érdekességgel, hasznos tanáccsal, különös tekintettel a hobbi kertészetre. De ásó-kapa helyett leginkább egy fazekat ragadnánk meg - meg is fogjuk tenni -, hogy gyorsan kipróbáljuk azt a remek savanyúságot, amit éretlen szamócából, eperből kreálhatunk. Azt nem mondjuk, hogy akinek lenne saját termése, ne is várja be az érést, de irigyeljük kicsit, hogy neki majd nem okoz gondot a fő alapanyag beszerzése. Mi csak a lellkiismeretlen árusokra számíthatunk, akik a piros szemek alá dobozolva elrejtik az éretleneket. Nem sejtve, hogy innentől kezdve még örülünk is neki. A legjobb persze egy csókos zöldséges a sarokról, akinek segítünk kiválogatni a ládából az éretlen szemeket.
Szóval, a címben feltett egyáltalán nem költői kérdésre a válasz: csináljunk zöld szamóca savanyúságot. Klasszikus fűszerekkel, úgyis mint babérlevél, mustármag, só. Jön majd hozzá hagyma, paprika pehely, almaecet. A poént nem lőjük le, a pontos recept:itt. Már csak annyit, hogy főleg sültekhez, füstölt húsokhoz, sajttálakhoz, tavaszi kevert salátákhoz javallt.