Gasztro T.S. 2015. január. 05. 15:40

Válságellenes konyha hazaiból

Vajon mi kerül az esztendő első elnöki fogadásain a moszkvai Kremlben az asztalra? Milyen a hatása a nemzetközi korlátozó intézkedéseknek Oroszország reprezentációjára? A kihívásra egyértelmű választ ad a Kreml főszakácsa, aki konyháját a hagyományos orosz ételekre alapozza.

Már nem a francia és olasz receptek alapján készített ételkülönlegességek számítanak sikknek nagy Oroszország  első házában. A sajtóhírek szerint jelenleg nincs külföldi tagja a moszkvai személyzetnek ( 2008-tól közel öt éven át a francia Jérome Rigaud vitte a konyhát). A Kreml fő gasztronómiai irányvonalát Konsztantyin Makrigyin mesterséf szabja meg, aki 2013 óta gondoskodik a vörös-bástyás palota  lakóinak és vendégeinek ellátásáról. A séf egyébként egyenesen a Kozmoszból érkezett a Kremlbe - ugyanis előtte az orosz főváros egyik legnagyobb szállodájának, a Kozmosznak az éttermét vezette. Amikor felajánlották neki a mostani, karrierjét jelentősen meghatározó állást, állítólag nem sokat habozott, bár sokkal bonyolultabb feladatra számított. Azóta kiderült, az ország első emberei, élükön Vlagyimir Putyinnal - akiről annyit biztosan lehet tudni, hogy "ragadozóként" beéri egy szelet jól elkészített hússal - , kevésbé válogatósak, mint egy átlagos étterem vendégei. A magas rangú külföldi vendégek pedig elégedettek az állami fogadásokon kínált, általában hétfogásos menüválasztékkal.

mk.ru

A 2015-ös év ünnepi fogadásainak - így az ortodox karácsony és újév miatt januárra kitolódó év eleji ünnepségsorozatnak is – a jellemző vonása lesz az orosz konyha hagyományainak erőteljes jelenléte. „Talán először a történelemben az ország legfőbb konyhájában a szakácsok nélkülözik a külföldi alapanyagokat és menüket” - fogalmazza meg az mk.ru hírportál gasztronómiai tudósítása. Hát, nem vitatjuk, de azért kiváncsiak lennénk rá, milyen is volt Sztálin vagy Hruscsov konyhája... A leghosszabb ideig prosperáló séf, Anatolij Galkin valamit tud is erről, hiszen a nagyanyja volt Sztálin szakácsnője. Ő pedig 30 esztendőn át, az 1990-es évek közepéig  etette az orosz fejeseket ( Finom kremli konyha címmel később könyvet is megjelentetett).

 A mostani főszakács a hazai alapanyagokra eskűszik, szavaival élve, ezekből „ehető mesterművek” alkothatók. Bárki az asztalára varázsolhatja őket, jól elkészítve cseppet sem fognak különbözni attól, mint amit az ország első embereinek tálalnak fel a Kremlben. A klasszikus fogások közül olyan példákat említ, mint az orosz nemzeti ételek: a kaviáros blini, a kulebjaka (töltött pirog) és a céklaleves. Hogy az oroszok által nagyon kedvelt, de a külföldiek által alig ismert hajdina újból asztalra kerül, jobban mondva köretté válik, szintén Konsztantyin Makrigyin újdonsága, mivel ő a Sztroganov-bélszínhez a hasábburgonya helyett hajdinakását tálal még a nemzetközi gasztronómiai eseményeken is, állítólag sikerrel, mint legutóbb Monacóban. Az orosz állami fogadásokon eltűntek a sajtasztalról az ínyencek által kedvelt híres francia sajtok, helyükbe a kaukázusi sajtok és a brinza (juhtúró) került, míg az olasz mozzarellát annak voszkreszenszki változata váltotta fel. A főételeket az idén nem márványos marhahúsból és szarvasgombából készítik, mint korábban, helyettük a trakta vadhúsokból, főként szarvasból és olyan nemes halakból áll, mint például a kecsege. A váltás a Kreml fogadásain az italfajtákban is megtörtént, a márkás külföldi borok helyett a krasznodari és krími borokkal, valamint hazai konyakkal koccintanak.