Gasztro hvg.hu 2014. október. 29. 19:24

Vitaminos tészta a Mintamenza programban

A hazai kínálatban egyedinek számító, kalciummal és D-vitaminnal dúsított tészta került piacra. A termékfejlesztésben a Mintamenza program orvos csoportja is közreműködött.

    Száraztésztáit 100%-ban magyar, ellenőrzött alapanyagokból, tésztaliszttel és friss tojással, mesterséges adalékok és tartósítószerek nélkül állítja elő a Famíliatészta Kft. Idén ősztől a cég a Vitale termékcsaládba tartozó, két új fejlesztésű tésztát hozott forgalomba: a teljes kiőrlésű, valamint a hazai kínálatban egyedinek számító, kalciummal és D-vitaminnal dúsított tésztákat. Mindkét új terméket a Mintamenza program inspirálta.

 A Vitale teljes kiőrlésű száraztészta tojás nélkül, 100%-ban teljes kiőrlésű lisztből készül – ez utóbbi azt jelenti, hogy a magbéllel együtt a maghéjat és a csírát is megőrlik, ezáltal vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban rendkívül gazdag lisztet kapnak. A gabona héjrészében található rostok magukba szívják a nedvességet a gyomorban, ami lassabban ürül ki, így az éhségérzet is sokkal később tér vissza, mint a finomított gabonafélék esetében. A rostok vízmegkötő tulajdonsága ugyan magában hordozza a jelentős folyadékpótlás szükségességét, de mellette elősegítik vagy éppen helyreállítják a helyes bélműködést, illetve a bélflórát is egyensúlyban tartják. Ezen túl a teljes kiőrlésű termékekben sokkal több E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium és foszfor található, mint a hagyományos társaikban.

 A Vitale kalciummal és D-vitaminnal dúsított száraztészta 4 tojás hozzáadásával készül. Vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, hozzájárul az egészséges fogazat megőrzéséhez, az izmok megfelelő működéséhez, valamint D3-vitamin tartalmának köszönhetően segíti a kalcium felszívódását a bélből és biztosítja a csontokba történő beépülését. Kisgyermekeknél 1 adag (5 dkg) kalciummal és D-vitaminnal dúsított tészta elfogyasztása 150 mg kalcium és 0,75 μg (mikrogramm) D3-vitamin bevitelét jelenti, amely a napi szükséglet közel 20%-át fedezi. Felnőttek esetében 1 adag (10 dkg) tészta a napi szükséglet közel 30%-át biztosítja.

  „Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a kalciumszükséglet 75%-át tej és tejtermékek fogyasztásával fedezzük, 25%-át egyéb forrásból. Erre remek lehetőséget nyújt a Mintamenza program ajánlásával kifejlesztett kalciummal és D-vitaminnal dúsított tészta termékek megjelenése a kereskedelemben” – nyilatkozta Dr. Maráczi Gabriella főorvos, a Mintamenza csapat tagja.

Facebook

  Az International Pasta Organisation (IPO, Nemzetközi Tészta Szervezet) adatai alapján 2009-2012 között Magyarország a tésztafogyasztás mennyiségét tekintve mindig az első 15, legtöbbet fogyasztó ország között szerepelt. A legutóbbi IPO felmérés alapján (2012) egy magyar ember átlagosan 7,5 kg száraztésztát fogyaszt el évente, ami az országos fogyasztást tekintve közel 74 000 tonnát jelent. Hazánkban az elmúlt években, ahogy a tésztafogyasztás nőtt, úgy a tésztafogyasztási szokások is nagymértékben változtak. Régen inkább a fizikai munkát végző emberek körében volt népszerű a tészta – főleg magas tápértéke miatt –, azonban ma már egyre többen próbálnak tudatosan és egészségesen táplálkozni, amelyhez elérhetővé váltak a megfelelő tápanyagtartalmú tészták.

 

 

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.