Az utóbbi hónapokban talán az eddigieknél is erősebb kontroll alatt étkezik az orosz elnök. Szigorú védelmi protokoll szerint ülhet asztalhoz.
Vlagyimir Putyin, akit sokan „minden oroszok cárjának” tekintenek, az egykori uralkodók palotájából, a Kremlből irányítja az utóbbi évtizedekben belső- és külső problémáktól nem éppen érintetlen országát. Ahhoz, hogy ez továbbra is erőben és egészségben tegye, a 61 esztendős elnöknél nem elegendő a néha túlhangsúlyozott sportosság, arra is ügyel, hogy mit eszik és iszik. Persze, az ő esetében elsősorban nem precízen összeállított mediterrán diéta a lényeg - de ez is
kalkulálható, mivel az orosz konyha előételei elég sok salátát és tengeri halféleséget tartalmaznak -, hanem a gondosan felügyelt és ellenőrzött ételek.
Annyira rosszra azért nem kell gondolnunk, mert manapság nyilván nem kínálhatja senki a régi recept szerint készült ciános süteménnyel, amellyel az egykori cári kegyencet, Raszputyint próbálta megmérgeztetni Juszupov herceg. Biztonsági embereinek gyűrűjében attól sem kell tartania, hogy volt KGB-s kollégája, a titkosszolgálattal szembekerült Alekszandr Litvinyenko sorsára jut, aki a teájába csempészett polóniumtól a londoni University College klinikáján három hétig tartó haláltusa után hunyt el. Az óvatosság mégsem árt, mivel talán máig sem tisztázott teljesen, hogy mi váltotta ki egykori elődje, Jurij Andropov - volt KGB-elnök, majd az SZKP főtitkáraként az ország első embere - halálát okozó veseelégtelenségét.
Putyin konyhatitkai sem hétpecsétesek, ezért így-úgy kiszivárognak róla a hírek. Tetszenek tudni, nincs az az udvartartás, ahonnan egy-két jól értesült ne adna tovább valamit a „jereváni rádiónak”… De van hivatalos út is: az exkluzív nemzetközi Le Club des Chefs des Chefs (szó szerint a séfek séfjeinek klubja, de a főnökök – elnökök – konyhafőnökeiként értelmezhető – a szerk.) szakácsainak találkozóin természetesen szó esik az elnökök ételeiről, kulináris szokásiról. A megbízható forrásnak számító orosz hírportál, a newsru.com, a minap számolt be arról, hogy a séfek séfjei júliusi londoni, 37. találkozójának résztvevői konstatálták, továbbra sem változtak az orosz elnök étkeztetésével kapcsolatos szabályok, figyelemmel Putyin ellenfeleinek alattomos terveire. A mérgezéstől tartva rendszeresített beosztásban, hivatalos degusztátora van az elnöknek. Ennek az előkóstolónak a kötelessége megállapítani, hogy elfogyaszthatja-e az államfő az éppen soros, napszak szerinti ételét. Az FSZB, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (a KGB jogutódja) Kremlben ténykedő egységének funkciói közé tartozik Vlagyimir Putyin testi épségének, egészségének a felügyelete, így az ételkóstolót, illetve az ételmintákat ellenőrző stábot is nekik kell biztosítaniuk. Az első hírek a séfek séfjeinek párizsi találkozója után, két évvel ezelőtt láttak napvilágot az orosz degusztációs személyzetről, most legutóbb már az is szóba került, hogy az elnöki kóstoló egyben a szakács is. A gondoskodás egyébként Putyinnak triplán is kijár, mivel az Oroszországi Föderáció harmadik hivatali ciklusát töltő elnöke az FSZB igazgatója is volt, s nem mellesleg a Forbes magazin 2013-as felmérése szerint a világ legbefolyásosabb embere. Az előírásos procedúrán kívül, viszont semmilyen hír nem szól arról, volt-e bármilyen káros kísérlet az elnök étele ellen. S azt sem tudható, mennyire túlzóak azok az állítások, amelyek néha már a sztálini időkkel vonnak párhuzamot - közismert Sztálin fóbiája az ételmérgezéstől.
De vajon milyen ételeket fogyaszt Putyin, ha előkóstolták neki az asztalára kerülő kedvenc fogásait? Egy korábbi nyilatkozata szerint mindent megeszik, nincs olyan, amit favorizálna: „Megeszek általában mindent, amit kapok” - jelentette ki. Bár volt felesége, az ország korábbi első asszonya, Ljudmila Alekszandrovna Putyina erre rácáfolt, azt állítva, hogy férjeura nagyon válogatós, és nem eszi meg az ebédet, ha nem fogára való.
Az évek során konkrétumok is kiderültek Putyin ételeiről, amikor kifejtette, hogy nem vágyik ínyencségekre, szereti az egyszerű étkeket: zöldségek, különösen a paradicsom, és a legtöbb orosz kedvence, az uborka (arról nem szólt, hogy vodkázás előtt vagy után, netán közben), saláták. Reggelire szívesen eszik kását, túrót és mézet, tejet iszik, és azért a fekete kenyér is helyet kaphat az asztalon. „Ha választani lehet a húsok és a halak között, akkor én a halakat részesítem előnyben, a húsok közül pedig a bárányt szeretem. Az édességek iránt közömbös vagyok, kivéve a fagylaltot”- árult el bővebbet is kedvenceiről. Mint vérbeli orosz, ő is nagy teakedvelő, viszont már régebb óta zöld teát iszik. A szeszesitalok közül a vörösbort kedveli, s ritkán sörözik is. Munkanapokon délidőben, mivel általában nincs rá ideje, de ahogy mondja, egyébként sem hiányzik neki az ebéd, gyümölcsöt és kefirt fogyaszt. Ha nem jön össze, akkor inkább semmit sem eszik.
Amúgy Putyin azt sem titkolja, ha valahová elutazik, szívesen kipróbálja a helyi konyha specialitásait is. Egyszer megkérdezhetné tőle valaki, szereti-e a gulyást meg a karcagi birkapörköltöt.