Ezzel a felhívással indult nemrégiben verseny hazai séfeknek, szakácsoknak. A döntőbe jutott legjobb hét versenyző július 22-én a METRO Gasztroakadémián mérte össze tudását. A nyertes egy sült makrélás tányérral utazik Pármába.
Az öttagú szakmai zsűri szerint, amelyet Fabio Zinelli (az olasz MUTTI cég képviseletében) elnökölt, a legízletesebb és legkreatívabb ételt a szegedi Port Royal Bistro séfje, Poharalec Zoltán készítette el. Így ő az a szerencsés, aki részt vehet az öt napos olaszországi gasztronómiai képzésen, ahol elismert séfekkel cserélhet tapasztalatokat, és tovább bővítheti a mediterrán konyhával kapcsolatos ismereteit.
A receptverseny második helyén Búza Zoltán, a székesfehérvári Novotel hotel séfje végzett, a harmadikon pedig Dombi Csaba, a tényői Dombi és fiai vendégfogadó konyhafőnöke.
Íme a nyertes recept, utánozni szabad.
Sült makréla zellervinagrette-s salátalevelekkel és Bloody Mary mártással
Bloody Mary mártás
Hozzávalók:
- 3 dkg Mutti darabolt paradicsom
- 1 dkg zeller
- 0,5 dl olívaolaj
- 0,5 dl worcestershire szósz
- 0,1 dl tabasco szósz
- 0,2 dkg fokhagyma
- 1 dkg vöröshagyma
- só
- feketebors
Elkészítése:
A vöröshagymát felkockázzuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, a zellert és a fokhagymát. Sóval, feketeborssal, Worchestershire szósszal, valamint Tabasco szósszal ízesítjük. 20 percig főzzük, majd pürésítjük.
Zeller vinagrette
Hozzávalók:
- 2 dkg zeller
- 1 dkg majonéz
- 1dl tejszín
- só
- fehérbors
Elkészítés:
A zellert puhára főzzük, majd a tejszínnel, a majonézzel, a sóval és a fehérborssal együtt pürésítjük.
Hal
Hozzávalók:
- 1 db makréla
- só
- fehérbors
- liszt
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A makrélát mindkét oldalán beirdaljuk, sózzuk és borsozzuk, lisztben megforgatjuk és olívaolajban megsütjük.
A halat a mártással és zeller vinagrette-s salátalevelekkel kínáljuk, sült újburgonyával körítjük.