Gasztro hvg.hu 2014. július. 24. 18:46

„Főzzön egy pármai útért” - recept

Ezzel a felhívással indult nemrégiben verseny hazai séfeknek, szakácsoknak. A döntőbe jutott legjobb hét versenyző július 22-én a METRO Gasztroakadémián mérte össze tudását. A nyertes egy sült makrélás tányérral utazik Pármába.

Az öttagú szakmai zsűri szerint, amelyet  Fabio Zinelli (az olasz MUTTI cég képviseletében) elnökölt, a legízletesebb és legkreatívabb ételt a szegedi Port Royal Bistro séfje, Poharalec Zoltán készítette el. Így ő az a szerencsés, aki részt vehet az öt napos olaszországi gasztronómiai képzésen, ahol elismert séfekkel cserélhet tapasztalatokat, és tovább bővítheti a mediterrán konyhával kapcsolatos ismereteit.  

A receptverseny második helyén Búza Zoltán, a székesfehérvári Novotel hotel séfje végzett, a harmadikon pedig Dombi Csaba, a tényői Dombi és fiai vendégfogadó konyhafőnöke.

Íme a nyertes recept, utánozni szabad.

METRO Gasztroakadémia

Sült makréla zellervinagrette-s salátalevelekkel és Bloody Mary mártással   

         Bloody Mary mártás

         Hozzávalók:

  • 3 dkg Mutti darabolt paradicsom
  • 1 dkg zeller
  • 0,5  dl olívaolaj
  • 0,5 dl worcestershire szósz
  • 0,1 dl tabasco szósz
  • 0,2 dkg fokhagyma
  • 1 dkg vöröshagyma
  • feketebors

    Elkészítése:

    A vöröshagymát felkockázzuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, a zellert és a fokhagymát. Sóval, feketeborssal, Worchestershire szósszal, valamint Tabasco szósszal ízesítjük. 20 percig főzzük, majd pürésítjük.

 

          Zeller vinagrette

        Hozzávalók:

  • 2 dkg zeller
  • 1 dkg majonéz
  • 1dl tejszín
  • fehérbors

    Elkészítés:

    A zellert puhára főzzük, majd a tejszínnel, a majonézzel, a sóval és a fehérborssal együtt pürésítjük.

    Hal

    Hozzávalók:

    • 1 db makréla
    • fehérbors
    • liszt
    • olaj a sütéshez

    Elkészítés:

    A makrélát mindkét oldalán beirdaljuk, sózzuk és borsozzuk, lisztben megforgatjuk és olívaolajban megsütjük.

    A halat a mártással és zeller vinagrette-s salátalevelekkel kínáljuk, sült újburgonyával körítjük.