Gasztro hvg.hu/ élelmiszer online 2014. június. 20. 11:36

"Most már megenném a műhúst is"

Mit bír még el a bolygónk? Van-e sárgaköves út a táplálkozásban? Egyáltalán, mit eszünk harminc év múlva? Ilyen s ehhez hasonló kérdéseket feszeget a most elkészült Globál menü cimű film, ami épp úgy lerántja a leplet a manipuláló multikról, mint a bio lobbiról.

Az oknyomozó újságíró-dokumentumfilmes Novák Tamás nem a terített asztalok világából érkezett, s legkevésbé sem lehet ráfogni, hogy a gasztronómiai forradalom hevülete ragadta el. Amikor bele kezdett a Globál menü című filmjének forgatásába, leginkább az izgatta, miként lehet összeegyeztetni az egészséges táplálkozást és a Föld egyre növekvő népességének élelmiszerellátását.

null

Van-e, s egyáltalán milyen kapcsolat a modern élelmiszeripar és a környezettudatosság, no és nem utolsó sorban a felelős fogyasztó között?

Nem volt éppen szívbajos, amikor nemcsak a mindenkor hálás s kézenfekvő témát, a multik manipulációt boncolgatta, de megpróbált utánajárni a bio lobbinak és a "napi egy kapszulában az egész veteményes" étrendkiegészítő-vitaminpiacnak. Senkit sem akarunk riogatni, ám nem véletlenül jelenti ki: "Bármennyire bizarr, de most már megenném a műhúst is."

Az élelmiszer online interjúja: itt.  

hvg360 Ligeti Nagy Tamás 2025. január. 05. 19:30

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.