Limabab, rebarbara levél, zöld burgonya, amazon mandula, penészes rozskenyér - ha nem figyel oda, mindegyik lehet akár az utolsó étke is. Íme a legártatlanabbnak tűnő, "nem is gondoltam volna, hogy..." étkek tizes listája
1. A cseresznye magjának kettéharapásával kéksav (hidrogén-cianid) szabadul fel, ami nagy mennyiségben halálos lehet.
2. A rebarbara levelétől óvakodjon, semmiképp se egye meg, mert magas az oxálsav-koncentrációja, és ez mérgező. A rebarbatának csak a szára ehető, ám ezt is, mielőtt feldolgozná, mossa meg, mivel a növény héja szintén tartalmaz oxálsavat.
3. A csillaggyümölcsöt különösen a vesebántalmakban szenvedők kerüljék, mert a gyümölcs oxálsav tartalma olyan magas, hogy már kis mennyiség is súlyos károkat okozhat.
4. Az éretlen vagy az öreg, illetve kicsírázott krumpligumókban akár 0,06 százalékos is lehet a szolanin tartalom, ami helyileg izgathatja a nyálkahártyát, de sokkal súlyosabb következménye van annak, ha felszívódik. Ez esetben az anyag a központi idegrendszert megtámadva agyödémát, kómát és görcsöket okoz.
5. A manióka, bár felénk nem túl elterjedt növény, ha mégis felhasználnánk, a főzés előtt mindig alaposan be kell áztatni, és meg kell főzni. A legtöbb maniókafajtában ugyanis különböző mennyiségű cianidot képező cukorszármazék fordul elő.
6. A brazil dió, vagy más néven amazon mandula a világon a legsugárzóbb termés. Magas rádiumtartalma miatt sokat semmi esetre sem érdemes befalni belőle.
7. A vörös vesebabot megfőzve kiváló ételek készíthetők, nyersen fogyasztvan intenzív borzasztó hányingert és hányást idéz elő.
8. Ez a limababra is igaz, ráadásul ez nagyobb arányban tartalmaz cianidot, ezért legalább 10 percig főzni kell, hogy fogyasztásra alkalmassá váljon.
9. A szerecsendiótól kis mennyiségben jobb hangulatot okoz, de már akár két evőkanálnyi mennyiségtől is lehet hallucinálni, nagyobb adagban pedig akár halált is okozhat.
10. A penészes rozskenyér az LSD-hez hasonló formájú vegyületeket tartalmaz.