Gasztro -t- 2013. november. 11. 16:53

Dobozolt nemzeti jelkép

Valencia első számú kulináris nevezetessége, a paella egyúttal a spanyol konyha emblematikus fogása. Az iberico sonka mellett valóságos össznemzeti jelkép. Egy új eljárásnak köszönhetően a jövőben a spanyol félkész export termékek körét bővíti.

Ahhoz képest, hogy állítólag egy igazi valenciai nem kel útra a saját vasserpenyője, de még egy palack helybeli víz nélkül sem, mert ki tudja, hol jön rá a paella főzési vágy, most bedobozolták a szentséges nemzeti eledelt. A paella egyébként éppen ama serpenyő után kapta a nevét, amiben készítik.

 Spanyolország legújabb export terméke díszdobozos kivitelben indul hódító útjára, de nincs tudomásunk róla, hogy serpenyőt is mellékelnének hozzá. Az újdonság kiötlői viszont szavatolják, hogy nemcsak gyorsan – 18 perc alatt – készíthető el ez a fogás, de legalább olyan ízletes, mintha a valenciai háziasszonyok főzték volna. Garantálják, hogy semmi autentikus belevaló nem hiányzik, mert eszük ágában sincs csorbítani a jellegzetes étel hírnevét, viszont az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Szaúd-Arábiában és Venezuelában ugyanolyan originális paella jön ki a dobozból (ezekbe az országokba exportálják első körben).

Díszdobozos nemzeti eledel
paellasartezanosamparin.com

Az új készítmény a hagyományos valenciai konyha és az innovatív technológia ötvözetének tekinthető. A megnevezése szerint Amparín kézműves paella – Paellos Artesanos Amparín - a Devalencia Gourmet Food és a Valenciai Műszaki Egyetem égisze alatt működő Food Design cég együttműködésével valósult meg. A dobozos paella feltalálója pedig két olyan ember, akik nem éppen valamely konyha tűzhelye mellől kerültek a kísérleti műhelybe: Carlos Martínez végzettsége szerint művészettörténész, társa Rafael Baixauli pedig korábban a bútorgyártásban dolgozott. Arról nem szólnak a hírek, hogy kerültek „food-közelbe”. Feltételezzük, hogy paellát tudnak főzni…

Impozáns díszdobozba került az a fémtartály, amely az alaplét tartalmazza zöldségfélékkel és csirkehússal (a választék rövidesen bővül csirke és nyúl, illetve tenger gyümölcsei változattal), s mellé egy külön tasakba rakták az elősózott rizst, természetes színezékkel és paprikaőrleménnyel. 

A serpenyőben olyan, mint az igazi
paellaartisanosamparin.com

A leveses/húsos/zöldséges dobozból valót egy lábasba vagy serpenyőbe kell önteni, majd a felmelegítés után hozzáadni a rizses tasak tartalmát, és összefőzni. Az összetevők a gyártók szerint a legjobb háztáji minőséget képviselik, nem tartalmaznak tartósítószert, sűrítőt és ízfokozót; a tartósságot egy speciális ételsterilizáló eljárással érik el.

 

 

 

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.