Gasztro hvg.hu 2013. szeptember. 02. 16:42

Kézműves sörök hétvégéje - VI.Főzdefeszt

Péntektől ismét sörhabban úszik a patinás Palotanegyed. Itt a kézműves sörök őszi fesztiválja, megszokott kedvencek és sok újdonság szeptember 6-8. között a VI.Főzdefeszten.

  

 Ezúttal  is telepakolják a főzdék  kézműves sörrel a Mikszáth teret és környékét. A sörkedvelők épp úgy  megtalálják a mindennapi ivósöröket, mint a veretes európai klasszikusokat és az olyan különlegességeket, mint a hidegmálnázott búzasörélesztős IPA vagy a kókuszos california pale ale.

A két még újnak számító főzde – a Legenda és a Hopfanatic - mellett, amelyik tavasszal debütált  a feszten, most ősszel bemutatkozik egy eddig bujkáló magyar főzde, a nyírlaki Sümeg Beer. Ha minden igaz, megmutatják, hogy képesek tökéletes friss bajor házi sört főzni. Hasonló műfajban  utazik  a  táborfalvai HBH  és az üllői Franzberger. Itt lesz az idén nyáron bemutatott Alakor is, amely utóbbi évek egyik legizgalmasabb kezdeményezésének számító magyar biosör, igaz , egyelőre csak üveges kiszerelésben .

 Izgalmas új ízekben amúgy sem lesz hiány. Kiss Hopfanatic Tamás egy kókuszos california pale ale-lel veri ki a biztosítékot. A kókuszreszelék a cefrézés során kerül a sörlébe, és később kiszűretik, de a gyümölcsös, trópusi komlótrió (Amarillo, Simcoe, Galaxy) aláhúzza a tropikus aromákat. Kővári Gergely alias armando_otchoa szintén humoros kedvében volt, és a Grabanc búzaélesztős változatába a szép komlókoszorú (Chinook, Citra, Cascade, Palisade) mellé most belepakolt 20 kg málnát. A hidegmálnázott Freaky Wheaty-t jóindulatúan Gribancnak keresztelte. Eljött a fekete IPA-k ideje is. Ebben a műfajban keveredik az újhullámos amerikai komlók zsibbasztó és citrusos eleganciája az erősen pörkölt maláták ódon komorságával, hogy egy egészen meredek stílust hozzon létre. A rákosszentmihályi Legenda a 8,2% Black Jack IPA-val fog villogni, melyben 4 féle komló (Citra, Amarillo, Cascade, Warrior, Chinook) igyekszik lépést tartani a sok feketére pörkölt maláta adta keserűséggel. A rozsnyói Kaltenecker is megérezte az idők szavát, és a rá jellemző számtalan különlegesség (pl. B27 – a Kárpát medence legexkluzívabb tokaji aszús barley wine-ja) mellett megfőzte a maga fekete IPA-ját, amit Blues IPA néven kóstolhat az érdeklődő. Grapefruitos csokoládé, szellemiségében fekete blues, dúdolj hozzá Jimmy Hendrixet és forgasd a nyelveden a Chinook, Saphyr, Cascade és Summit komlók citrusos keserűségét. A nyárkezdő Weizen Terror stílusújdonsága, a búzaIPA szintén kezdi felkelteni a sörfőzők figyelmét. Júniusban még csak Kiss Tamás azóta sokat finomodott és most is kóstolható White Hopsa képviselte ezt a stílust, idén azonban már a Főzdefeszten először bemutatkozó gerillasörfőző, Németh Antal is megfőzte a maga búza IPA-ját.

főzdefeszt

 A miskolci Zip’s a hazánkban egyedül általuk főzött belga aratósörrel, a könnyű és pezsgő Saisonnal virít, amit a klasszikus East Kent Golding komlóval fűszereznek, illetve a szezonális Oktoberfest sörrel, ami az egyik legfinomabb bajor komlót, a Perlét kapja. Hagyományos európai komlókban gondolkodni legalább annyira hitvallás, mint újvilágiakat használni. A Bázis Sörfőzde egyenesen Continent ALE-nek nevezi a kontinentális komlóktól keserű ale-jét.

Ami azt illeti nem csak a komlók terén szabadult el a magyar sörfőzők fantáziája. Az alapanyag-importőrből lett sörfőző, a Legenda sörmestere, Olasz, a Zöld Király nevű Pale Ale sört Maris Otter malátából főzi, amit eddig csak a legválogatósabb angol sörfőzők használtak. A malátán túl is érdekes dolgok kerülnek a sörbe. A dombóvári Kissler a tavalyi homoktövises-bazsalikomos sikere után idén feketeberkenyét és csipkebogyót tett a sörbe, melynek nevet találni már a Főzdefeszt közönségének feladata lesz. A gyógynövény-reneszánsz másik hajtása a diósgyőri Gyertyános Sörfőzdében keresendő, ahol a sokféle gyógynövénnyel és fűszerrel készült Elixir 18 mára egy kiforrott, állandóan főzött sörré vált. A Bors búzasöre, a Marian Maid idén virágmézzel készült és sokkal mézesebb lesz. A felsőzsolcai Serforrás pedig egy erős barna portersörrel készült az őszre.

Domján István, a magyar sörfőzdések doyenje és tiszteletbeli elnöke, a Domján Sörfőzde sörmestere az őszi Főzdefesztre egy jubileumi különlegességgel készült, melyről részleteket egyelőre nem árult el: hogy a főzde fennállásának 20. évfordulójára főzött sörbe mi került, az csak pár nappal a feszt előtt fog kiderülni.

Miközben a szakma nagy öregjei kitesznek magukért, az új nemzedék sem pihen. Egyre több független gerillasörfőző főzi meg a sörét Rákosszentmihályon, Rozsnyón és más nagyobb főzdékben. Az egyre veszélyesebb gerillák az Élesztő standján tömörülnek. A slágergyanús Távoli Galaxison és Dühösön kívül egy sor meglepő újdonsággal érkeznek, mint például a Mandarina Bavariás búzasörrel, a Napalmmal, a chilis barnasörrel vagy a finom elegáns Altbierekkel, kontinentális komlózású ale-lel és a Professor von Mannheimmel, a Citrával komlózott IPA-val. S a gerilláknak nemcsak a szájuk jár: ha minden igaz, ott helyben főznek egy sört a közönség szórakoztatására.

És persze tombol a gyümölcsös őrület. Számos főzde főzi a jól bevált gyümölcsös söreit, de az ismerősök mellett a műfaj nagy öregje újít is. A Békésszentandrási Sörfőzde standján megkóstolhatunk egy új békési gyümölcsöst, a 7%-os Fekete Áfonyás sört. Valamint változott a szilvás sör is, igaz csak egy hangyányit: a főzde  Otello-héjjal színezte sötétkékre. S ha valaki teljesen bele akar bódulni a gyümölcsös sörök világába, akkor fáradjon a Legenda sörfőzde standjához, ahol hatféle gyümölcsös sörből válogathat.

 Több év után először most új helyszínnel is bővül a Főzdefeszt: a Nemzeti Múzeum kertjében megnyílt Múzeum Ligetben a legnépszerűbb magyar kézműves sörökből álló válogatást kóstolhatja a nagyérdemű.