Hulladékból és ürülékből készül a hipsztersör
A pazarlás elleni küzdelem jelképévé is vált a finn Ant Brew
A pazarlás elleni küzdelem jelképévé is vált a finn Ant Brew
Az elmúlt két hónap a kézműves főzdéket is rosszul érintette.
Lehet, hogy merész húzás éppen télen előhuzakodni gyümölcsös sörökkel. De az is meglehet, pont annak örülnek az ilyesmire gerjedő sörisszák, hogy ilyen tájt is számíthatnak újdonságra. A napokban debütált új csatosokat akár a Mikulás is hozhatta volna nekik.
Igenis van idénysör ősszel és télen is. Most amikor a piaci szezon egyik nagy sztárja a sütőtök, a sörös palackból sem hiányzik. Egy spanyol és egy magyar főzde is rákattant.
A sörfőzés valaha női tevékenységnek számított, de az évszázadok során a férfiak átvették a sörfőzdék felett a hatalmat. Az utolsó évtized sem hozott nagy változást, a hazai főzdékben csak elvétve találunk női sörmestereket. Egyikük Késmárki-Nagy Kata, a Kapucinus Sörfőzde vezetője. Vele készített interjút a HVG Gasztro & Utazás kiadványa.
Egy 1797-ben elsüllyedt brit hajó rakományának sörkészlete most eljut a fogyasztókhoz.
A magyar minőségi sörök rajongóinak a mostani ünnepi hétvége ugyancsak különlegesnek ígérkezik. Kőbányán, az egykori Fővárosi Részvénysörfőzde területén augusztus 19-én és 20-án rendezik meg az első magyar Kraft Sörfesztivált. A helyszín kiválasztása nem véletlen, az ipari parkban négy sörfőzde is üzemel.
Fogalmunk sincs, hogy fogják majd hívni azt a sörseregszemlét, amit idáig Budavári Sörfesztiválként ismertünk, és a múlt hét végén búcsúzott megszokott helyétől. De semmi okunk fesztiválsiratóra. Volt, van és lesz.
A hungarikum védett nemzeti érték. Olyan kincs, amit nemcsak lajstromozni kell, de vigyázni is illik rá. A Magyar Gasztronómiai Egyesület az első számú védencet, a pálinkát vette kicsit közelebbről szemügyre.
Húsvétkor a pálinka fővárosa volt Gyula. Április harmadik hétvégéjén itt tartották a Kisüsti Pálinkafesztivált és a Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupát. Egy nyírségi főzde gönci magyar kajszija lett Magyarország legjobb kereskedelmi pálinkája.
Bár a sörvilág zászlóshajójának még mindig Csehország számít, a "fedélzeten" időnként megkongatják a vészharangot, miszerint évek óta folyamatosan csökken az egy főre eső sörfogyasztás. Az ország apraja-nagyját összevéve nem is isznak már többet, mint 144 litert fejenként. Ezt is egyre inkább kicsiben és a kicsiktől szeretik.
A cseresznyemagot meg a meggymagot nem szabad szétrágni, a sárgabarack magját ne törjük fel, mert ciános. Egyébként, az alkohol fertőtlenít. Csupa nagymamás sztereotípia. De valami van benne. Pláne, ha nem eszik a gyümölcsöket, hanem főzik, pálinkának.