Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#főzde

Élet+Stílus Kovács Gábor

Sörök a gyümölcsösből

Lehet, hogy merész húzás éppen télen előhuzakodni gyümölcsös sörökkel. De az is meglehet, pont annak örülnek az ilyesmire gerjedő sörisszák, hogy ilyen tájt is számíthatnak újdonságra. A napokban debütált új csatosokat akár a Mikulás is hozhatta volna nekik.

Élet+Stílus T.S.

Tök jó sör

Igenis van idénysör ősszel és télen is. Most amikor a piaci szezon egyik nagy sztárja a sütőtök, a sörös palackból sem hiányzik. Egy spanyol és egy magyar főzde is rákattant.

Vállalkozás K.G.

Tanárnőból sörmester és főzdevezető - ilyen karrier is létezik Magyarországon

A sörfőzés valaha női tevékenységnek számított, de az évszázadok során a férfiak átvették a sörfőzdék felett a hatalmat. Az utolsó évtized sem hozott nagy változást, a hazai főzdékben csak elvétve találunk női sörmestereket. Egyikük Késmárki-Nagy Kata, a Kapucinus Sörfőzde vezetője. Vele készített interjút a HVG Gasztro & Utazás kiadványa.

Élet+Stílus -k-

Kraft vs. kézműves sör

A magyar minőségi sörök rajongóinak a mostani ünnepi hétvége ugyancsak különlegesnek ígérkezik. Kőbányán, az egykori Fővárosi Részvénysörfőzde területén augusztus 19-én és 20-án rendezik meg az első magyar Kraft Sörfesztivált. A helyszín kiválasztása nem véletlen, az ipari parkban négy sörfőzde is üzemel.

Élet+Stílus K.G.

Ha nyár, akkor sör(fesztivál)szezon

Fogalmunk sincs, hogy fogják majd hívni azt a sörseregszemlét, amit idáig Budavári Sörfesztiválként ismertünk, és a múlt hét végén búcsúzott megszokott helyétől. De semmi okunk fesztiválsiratóra. Volt, van és lesz.

Gasztro hvg.hu

A hungarikum is lehet hibás

A hungarikum védett nemzeti érték. Olyan kincs, amit nemcsak lajstromozni kell, de vigyázni is illik rá. A Magyar Gasztronómiai Egyesület az első számú védencet, a pálinkát vette kicsit közelebbről szemügyre.

Gasztro hvg.hu

A pálinka színe-java és a nemzeti kincs

Húsvétkor a pálinka fővárosa volt Gyula. Április harmadik hétvégéjén itt tartották a Kisüsti Pálinkafesztivált és a Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupát. Egy nyírségi főzde gönci magyar kajszija lett Magyarország legjobb kereskedelmi pálinkája.

Gasztro MTI / hvg.hu

A csehek már kicsiben szeretik

Bár a sörvilág zászlóshajójának még mindig Csehország számít, a "fedélzeten" időnként megkongatják a vészharangot, miszerint évek óta folyamatosan csökken az egy főre eső sörfogyasztás. Az ország apraja-nagyját összevéve nem is isznak már többet, mint 144 litert fejenként. Ezt is egyre inkább kicsiben és a kicsiktől szeretik.

Gasztro hvg.hu

Magvas tudnivalók a pálinkafőzésről

A cseresznyemagot meg a meggymagot nem szabad szétrágni, a sárgabarack magját ne törjük fel, mert ciános. Egyébként, az alkohol fertőtlenít. Csupa nagymamás sztereotípia. De valami van benne. Pláne, ha nem eszik a gyümölcsöket, hanem főzik, pálinkának.