A magyar minőségi sörök rajongóinak a mostani ünnepi hétvége ugyancsak különlegesnek ígérkezik. Kőbányán, az egykori Fővárosi Részvénysörfőzde területén augusztus 19-én és 20-án rendezik meg az első magyar Kraft Sörfesztivált. A helyszín kiválasztása nem véletlen, az ipari parkban négy sörfőzde is üzemel.
A fesztiválon résztvevő kilenc sörfőzde illetve vándorsörfőző egyúttal egy kiáltványt is megszövegezett, melyben a minőségi söröket főzőket a kézműves kifejezés helyett a „kraft” jelző használatára bíztatják. Ahogy írják „nem feltétlenül arról van szó, hogy változtatni szeretnénk, inkább egy új kategóriát kívánunk létrehozni, ami a magyarországi sörök esetében szerintünk lényeges tartalommal bírna. Érne valamit, ezáltal segítené a fogyasztókat.”
A kraft sör meghatározásuk szerint minőségi alapanyagokból készül, íze és összetétele konstans, és a főzdehigiéniának köszönhetően pasztörizálatlanul is hosszan eltartható. A receptek szakértelemmel, kísérletezéssel, odafigyeléssel és odaadással készülnek és a végterméknek annak kell lennie, amit előre megterveztek. A kiáltvány – itt olvasható – alapvetően azokat az elvárásokat fogalmazza meg, melyek egyébként is többnyire érvényesnek kellene lennie minden sörfőzdére.
Tiszta szívvel drukkolunk a Főzdepark sikerének, de gyanítjuk, hogy ha a „kraft” kifejezés/jelző le is váltja az elcsépelt és tartalmát vesztett „kézműves” sört, a lényegen nem változtat. Azok a sörfőzdék, melyek eddig is igényesek voltak önmagukkal szemben – például nem hordóba, hanem a csatornába került az elrontott, ízhibás főzet – valószínűleg ezt az utat folytatják. Ott, ahol más szempontok vezették a sörfőzde tulajdonosát – a minél nagyobb mennyiség, minél olcsóbban elve – nem hisszük, hogy túlzott változás következhetne be. Arról nem is beszélve, hogy ha divatba jön, gátlástalanul fogják használni a kraftot is.
Sajnos a „kraft sör” nem áll védjegy oltalom alatt, így odaítéléséről nem egy grémium, hanem maga a termelő dönt. Talán érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy uram bocsá’, mondjuk az egykori Kiváló Árúk Fóruma vagy valami hasonló mintájára a sörfőzdék is csak akkor tehetnék söreikre a „kraft” logóját, ha azt egyfajta szakmai zsűri érdemesnek találta arra. Amíg ez nem valósul meg, szerintünk teljesen mindegy, hogy a sört kisüzeminek, kézművesnek, vagy éppenséggel kraftnak nevezzük.
De kételyeink ellenére mindenkit arra bíztatunk, hogy látogasson ki a hétvégén a MONYO Brewing Co., a Mad Scientist, a Horizont Sörök és a HopTop Brewery összefogásával megalakult Főzdeparkba (Maglódi út 47.), ahol még ott lesz a RothBeer, a Hedon, a Balkezes, az Uradalmi Sörmanufaktúra és a Kentucky Ale. S mi mással avathatnák fel, mint egy nagy közös sörözéssel.