Gasztro hvg.hu 2013. március. 25. 16:49

Pálinkás szép napok - 15 főzde, 113 magyar érem

Szép magyar sikerrel zárult a 2013-as, ausztriai Destillata nemzetközi párlatverseny, amelyre 14 ország 163 főzdéje összesen 1555 mintával nevezett. Hazánkat 15 pálinkaház képviselte, és 113 éremmel az országok szerinti összesítésben a dobogós harmadik helyet szerezte meg.

Az időjárási viszontagságok miatt a hazai nyertesek többsége nem tudott részt venni a március 15-i bécsi díjátadó gálán, így a díjakat március 22-én a budapesti Mezőgazdasági Múzeumban vehették át Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől és Wolfgang Lukastól,a Destillata ügyvezető igazgatójától.

"A kitüntetettek ismét bebizonyították a világnak, hogy nemzeti italunk nem csupán tradíció, hanem nagyon is élő, izgalmas különlegesség. Gazdag, gyümölcsös ízvilága és magas élvezeti értéke semmilyen más röviditalhoz nem hasonlítható" – hangsúlyozta a díjátadón Fazekas Sándor. A Destillata nemzetközi párlatverseny huszonkét éve indult Ausztriában, Magyarország több mint egy évtizede képviselteti magát az eseményen.

A hazai pálinkafőzdék minden évben szép eredményeket érnek el a 100%-ban gyümölcsből készülő párlatok különböző kategóriáiban. Az év elején beküldött tételeket nemzetközi szakmai zsűri értékeli, s a bírák összetétele szinte minden évben változik. A Destillata kóstoló zsűritagjai mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek minőségorientált és független munkáját kóstolótréningek és továbbképzések segítik. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, tehát az összbenyomás.

A miniszter is megkóstolta
dpic

A magyar főzdék idén is kiválóan szerepeltek a párlatversenyen. Az összesített eredmények alapján Ausztria (669 éremmel) végzett az első helyen, a második (275 éremmel) Németország, a harmadik pedig hazánk lett (113 éremmel).  A zsűri a nevezők által beadott termékek közül 3+1 kategóriából – a legjobb eredményt elért párlatok (pálinkák) pontszámainak átlagolásával – a főzdék versenye során nyújtott teljesítményét is értékelte. Így az összesített pontszámok alapján a sorrend a következő: az Agárdi Pálinkafőzde lett az első, a második legeredményesebb a Brill Pálinkaház, valamint a Márton és Lányai pálinkafőzde pálinkái (4,38-4,38 ponttal), a harmadik pedig az Árpád és Vadász Pálinkaház (4,31 ponttal).

A Nemzetgyőztes a 21 érmet elnyerő (3 arany, 9 ezüst, 9 bronz) Agárdi Pálinkafőzde lett, amely – egyedüli magyarként – az üzemek értékelése során bekerült a 9 tagú Legjobb Főzdék Körébe, azaz ismét bizonyította, hogy Európa élvonalába tartozik.

„Az Agárdi Pálinkafőzdében azt ismertük fel, hogy a pálinkakészítés többet jelent a hagyományok és a modern technológia ötvözésénél: olyan alkotó folyamat, melyben a tökéletességre törekvő, teremtő ember szerepe a technológia fejlődésével sem csekélyebb, mint évszázadokkal ezelőtt. Hisszük, hogy munkánkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy a magyar pálinka hírnevét, fogyasztásának kultúráját mindannyiunk örömére megőrizzük és továbbadjuk az utánunk következő nemzedéknek is” – mondta el Vértes Tibor, a pálinkafőzde tulajdonosa. A díjátadó ceremóniát követően a vendégek megkóstolhatták a pálinkafőzdék nyertes termékeit, és az Agárdi Pálinkafőzde erre az alkalomra készített házi kísérőfalatkáit.

Élet+Stílus hvg.hu 2024. november. 30. 10:00

„Elájult, és akkor jött rá, hogy valami nem stimmel” – Kösz, jól: kiégés és stressz a magyar munkahelyeken

<strong>Milyen személyiségjegyek jellemzik a munkamániásokat, és mi lehet az oka, hogy Magyarországon a civil szférában dolgozik a legtöbb munkafüggő</strong>? Mennyire az egyén, és mennyire a munkáltató felelőssége, ha a munkamánia eluralkodik, és függőséggé, kiégéssé válik? <strong>Mi a közös Karácsony Gergelyben és Donald Trumpban?</strong> A Kösz, jól vendége volt Kun Bernadette pszichológus és Merész István, az Allianz-Trade vezetője.