A földkerekség legjobb kávéi, italkülönlegességek, vezetett kóstolások, gasztro kalandozás, workshopok, bemutatók, országos barista , koktél- és flair bajnokság. A kávé világáról szól a mostani hétvége.
Néhány éve még kevesen tudták, valójában mivel foglalkozik egy barista, és a bártenderek is inkább hangulatfelelősök voltak a pult mögött, mintsem az ízkísérletezés mesterei. Mára mindez változóban van, a bárpult szakembereinek feladata legalább annyira összetett és izgalmas, mint a kreatív séfeké. A február 23-24-i KávéBár Bazár rendezvény látogatói bepillantást nyerhetnek az italszakma fortélyaiba, kiderül, mit keres az indukciós lap és a fűszerarzenál a pultban, és a kávék, párlatok milyen ínyenc harapnivalókat kívánnak.
A rendezvénynek a Corinthia Hotel Budapest ad otthont, ahol több helyszínen zajlanak a programok. Kétnapos az Országos Barista Bajnokság, melyen öt kategóriában (Barista; Latte Art; Coffee in Good Spirits; Cup Tasters; Brewers Cups) indulnak a kávékészítés mesterei. A hazai kávészakma fejlődését jelzi, hogy tavaly két kategóriának is magyar világbajnoka lett: Kis Zoltán a török kávé, vagyis cezve/ibrik legjobbja volt Bécsben, Orosz Ákos pedig bártender létére nyerte meg a Coffee in Good Spirits világversenyt Szöulban. Mindketten különleges, kóstolóval egybekötött bemutatót tartanak szombaton. Ezt a napot az extrém Gerilla Art Show zárja, ahol a kávét biztos, hogy nem csészében szervírozzák.
A szakmabeliek szerint a kávémesterek hasonlóan kifinomult ízérzékkel kell, hogy rendelkezzenek, mint a borászok, sommelier-ek. Egy jó minőségű kávé ugyanis legalább annyira összetett ízekkel és illatokkal bír, mint a bor, csak ismerni és érteni kell az adott termőterület s fajtakávé jellegzetességeit, a blendek tulajdonságait, a pörkölés hatását. S persze az sem mindegy, milyen eszközzel készül a kávé, a vízről nem is beszélve. Az egyre népszerűbb budapesti újhullámos kávébárok az espresso-technológia mellett olyan alternatív főzőeszközöket használnak, mint az AeroPress, Chemex, Kalita, amik rejtélyes nevük ellenére otthon is egyszerűen és jól funkcionálhatnak. Híres, vagy épp kevésbé ismert, de mindenképp a legizgalmasabbnak tartott területekről hoznak kávékat a kiállítók.Kántor Enikő vezető barista párjával, Györffy Árpád séffel (Aranykaviár) pedig azt is megmutatja, hogyan lehet tágítani a kávé-koktél-desszert fogalmát, mindezt kóstolással egybekötve.
A Kávébár Bazár kísérőprogramja a február 24-i Magyar Koktél- és Flair Bajnokság, ahol több mint ötven bármixer versenyez látványos show keretében. A közönség és a szakmabeliek a versenyek mellett vezetett párlatkóstolókon ismerkedhetnek a rumokkal, whiskykkel, ginekkel.Egy Franciaországból érkező cognacmester, Christian Ferrand pedig segít eligazodni a legexkluzívabb italok világában is. A belépődíj - a napijegy 1900 forint - magában foglalja a standoknál a kávék és számos ital kóstolását, a vezetett kóstolókon való részvételt. A kávék és párlatok mellé finom falatok is járulnak a kézműves macaronoktól a spanyol sonkákig.
A KávéBár Bazáron 35 kiállító termékei és számos program között válogathatnak az érdeklődők egy koktél áráért. Kísérőesemények is zajlanak a városban: a lipótvárosi Sarki Fűszeres Jamaica Blue Mountain kávéhetet tart, a nU Bor- és Bisztronómiában a kávétermelő országok konyhái ihlették meg a séfet; február 21-én - ma este -nyitás előtti Friends&Family parti a város legújabb bárjában, a Ráday utcai The GIN SHOP Budapest-ben. Szombat este lesz a rendezvény Carnival@Buddha-Bar partija a belvárosi Buddha-Bar Lounge-ban speciális koktéllappal és brazil táncosokkal, február 25-én,hétfőn KávéBár-BAARPULT after partival zárul a programsorozat a MIX Clubban.
Részletes program és további információk: www.kavebar.hu