2012. október. 19. 13:15 MTI Utolsó frissítés: 2012. október. 19. 13:15 Gasztro

Megváltoztatta az olasz konyhát a válság

Az olasz családok 59 százaléka nem dobja ki az ételmaradékot, hanem újra felhasználja főzéshez - áll a Coldiretti olasz élelmiszertermelő szövetség tanulmányában, amelyet pénteken tettek közzé. A takarékosság oka a gazdasági válság.

Legyen az tészta, kenyér vagy zöldség, az olasz családok az utóbbi időben újrahasznosítják a maradékot ételeikben, ami a tanulmány szerint jól példázza, hogy a megszorító gazdasági intézkedések és a munkanélküliség miként sújtja az embereket.

Olaszországban - amelynek lakossága híres kulináris szenvedélyéről - korábban évente 10 millió tonna élelem került a szemétbe 11 milliárd euró értékben.

"Számos olyan ételrecept ismert, amely maradékokból is készíthető. Csak egy kis találékonyság kell hozzá, és ízletes húsgombócok süthetők maradék marhasültből, tojásból, már megszikkadt kenyérből és sajtból" - mondta Sergio Marini, a Coldiretti elnöke a tanulmány sajtóismertetésén.

Hozzátette, hogy az olasz családok 25 százaléka szegénységgel küszködik, és 3 százalékkal több a nehéz helyzetbe jutott família, mint egy évvel korábban.

hvg360 Ligeti Nagy Tamás 2025. január. 05. 19:30

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.