Gasztro Gy.Zs.-K.G. 2012. június. 29. 19:45

Tökéletes harapnivalók két félidőre, receptekkel

Hogy tökéletes trópusi hőség lesz hétvégén, az biztos. Meg az is, hogy vasárnap este minimum kilencven percig egyetlen focirajongó sem akar mozdulni a tévé elől. Valamivel viszont etetni kell a bestiákat.

A valamivel való etetés először is azt jelenti, hogy nagyon trendik leszünk. Berendezkedünk a kézzel evésre, ami finger food néven bevonult a gasztronómiába. Ennek egyik legnagyobb haszonélvezője éppen a tévé előtt szurkoló focirajongó: egy pillanatra sem kell levennie a tekintetét a képernyőről, elég csak a kezével matatni a kisasztalon, hogy beleakadjon valami finom falat, ami semmiképpen sem ropi vagy chips.

sxc.hu

A nagy érzelmektől jókat lehet zabálni – sugallta egy régi francia film címe, már pedig ha a gallok fociban nem is, kajában jeleskednek, ők aztán tudhatják. Valószínűleg ezek a túláradó érzelmek okozzák a drukker-lázban égők éhségét, hiszen van-e nagyobb érzelem-bomba, mint egy igazságtalanul befújt les, meg nem adott gól, vagy elcsalt tizenegyes. Honfi kebel ugyan nem dagadhat,”saját” csapatunk momentán a döntőben az olasz vagy a spanyol, kinek-kinek affinitása szerint.

Meccsnézés közben az izgatott rajongó, miközben egyik kezével a söröspoharat szorongatja, másik kezével pálcikára tűzött harapnivalók és apró szendvicsek között próbál – a képernyőről szemét le sem véve – csak tapintása segítségével eligazodni.

Ezzel el is érkeztünk írásunk lényegéhez, vagyis azokhoz a falatkákhoz, melyek leginkább alkalmasak az érzelmek fokozta étvágy csillapítására.

Ezeknek a végtelen változatosság mellett a másik óriási előnye, hogy akár kezdő háziasszonyok, vagy konyhában járatlan háziemberek is elkészíthetik, anélkül, hogy kudarcot vallanának. Hiszen kinek okozhat problémát kiflit karikákra,kenyeret kockákra vágni és darabka kolbászt,sajtot rátűzni? A leveles tésztába csavart finomságok, némely kenceficék már nehezíthetik a pályát, de kalandra fel!  Irány a konyha, engedjük szabadjára fantáziánkat és lássunk neki a falatkák elkészítésének, hogy zavartalanul élvezhessük az Európa Bajnoki döntő izgalmait. Tapasztalatainkat az olimpia idején is kamatoztathatjuk.

 

Gyors finomságok leveles tésztából

Leveles tésztát futball-szezonon kívül is mindig érdemes a hűtőben tartani. Sok félét lehet kapni,ne sajnáljuk a márkák közül kitapasztalni azt,ami könnyen kezelhető,kiolvasztás nélkül is hajtogatható.

1. Tejfölös-fokhagymás-sajtos csiga leveles tésztából

Reszeljünk le 7-8 dkg ementáli sajtot ( lehet füstölt sajt is), adjunk hozzá 2,5 dl tejfölt, és 6 gerezd összezúzott fokhagymát. Kenjük meg vele a kihajtogatott leveles tésztát, csavarjuk fel, és tegyük mélyhűtőbe 20-25 percre. Vegyük ki, szeleteljük fel kb. 8-10 mm szélesre, rakjuk sütőpapírral kibélelt sütőlapra, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük arany barnára.

2. Sajtos-virslis kiflik leveles tésztából

A virsliket vágjuk félbe, majd hosszában is metsszük be, a nyílásba pedig helyezzünk egy-egy szelet camembert sajtot. A sajtos virslit tekerjük be leveles tésztába / méretesre felszabva /, a két végét zárjuk le, hogy ki ne folyjon a sajt. A tetejét kenjük meg felvert tojással és rakjuk sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd tegyük 15-17 percre 180 fokra előmelegített sütőbe.  (A hozzávalók mennyisége a drukkerek száma szerint alakul.)

Megjegyzés: Egy korszerű tűzhellyel az elkészítési,sütési idő még inkább lerövidíthető, sőt, percre időzíthető a friss tálalás.Az újgenerációs,innovatív,előre programozható készülékekkel nemcsak az édes-sós harapnivalók,de  a kenyér,péksütemény sütése is szinte gyerekjáték. Megéri az egyszeri,hosszú távú beruházást,cserébe a szabadidőnkért /Generáció 5000 - www.miele.hu/ (x)

 

3. Paradicsomos-mozzarellás falatok

Hozzávalók:

5 koktélparadicsom félbe vágva

10 mini mozzarella golyó

10 bazsalikomlevél

pirított kiflikarika / vagy nagyobb kenyérkockák /

A kiflit ujjnyi darabokra szeleteljük fel, pirítsuk meg. Közben vágjuk ketté a koktélparadicsomokat. A kifli karikákra helyezzünk lapos felével lefelé egy-egy fél koktélparadicsomot, rá egy-egy friss bazsalikomlevelet, majd egy mini mozzarellát és tűzzük össze fogpiszkálóval. Vékonyan meglocsolhatjuk olívaolajjal és meghinthetjük frissen őrölt fekete borssal.

Húsimádok a kedvenc kolbászukat, felvágottjukat is becsempészhetik a rétegek közé.

Gy.Zs.

4. Feta sajtos, fokhagymás, kapros kenőke

Hozzávalók:

15 dkg feta sajt

1 dl tejszín

4 gerezd zúzott fokhagyma

1 csokor kapor

A sajtot törjük össze, keverjük krémesre a tejszínnel, majd adjuk hozzá a fokhagymát és az apróra vágott kaprot. Hagyjuk érni 2-3 órát. Pirítóssal nagyon finom. De tunkolhatjuk hasábokra vágott sárgarépával, kígyóuborkával,zellerszárral.

5. Sonkás grissini – sárgadinnyés falatkák

Hozzávalók:

1 sárgadinnye

1 doboz grissini

20 dkg vékonyra szeletelt /olasz-spanyol?/ füstölt sonka

bazsalikomlevél

fekete olajbogyó vagy friss áfonya

Na,ez a kettő a világ legegyszerűbb,és nagyon mutatós fingerfoodja. A sárgadinnyét felkockázzuk. Majd a szerint, mennyire vagyunk bevállalósak az édes-sós párosítás felé vagy sem, félbe vágott, kimagozott fekete olajbogyókat, illetve áfonyaszemeket szurkálunk rá. Kis zöld gallért is adunk nekik bazsalikomlevélből. Ez mehet az egyik tálba...

Gy.Zs.

...a másikba tálba halmozzuk a grissini rudacskákra feltekert sonkaszeleteket.

Gy.Zs.

6. Gazpacho

Ezt nem annyira esszük, mint isszuk,viszont oda készíthetjük kis csetreszekben, akár üvegpoharakban is a harapnivalók mellé. Kihűlni nem fog, inkább arra ügyeljünk, hogy ne melegedjen fel szobahőmérsékletre (jégkocka!).

Hozzávalók:

2 szelet lehéjazott kenyér

1 csésze víz

1 kg paradicsom

1kisebb kígyóuborka

2 gerezd fokhagyma

1-1  piros és zöld kaliforniai paprika

½ hagyma

4 evőkanál olíva olaj

½  evőkanál sherry ecet  / elhagyható/

Ez a mennyiség 6 főre is bőven elegendő, ha nem fogy el a döntő alatt hosszabbításokkal sem, akkor be a hűtőbe vele.

Flickr / Creative Commons

A kenyeret szétmorzsoljuk, beáztatjuk csésze hideg vízbe. Minden zöldséget felkockázunk, a fokhagymát, hagymát is megpucoljuk, apróra daraboljuk. A főzés pedig annyiból áll, hogy turmixba pakoljuk az összes darabos hozzávalót a beáztatott, kinyomkodott kenyérrel, rácsorgatjuk az olíva olajat, sózzuk ízlés szerint, és összemixeljük, passz. Alaposan behűtjük. Ha flancolni akarunk, porciózáskor meglocsoljuk pici sherry ecettel.

Rendesen készíthetünk mellé pirított kenyérkockákat, még külön – kimaradt – zöldségkockákat, de ha csak kísérőnek tesszük a többi falatka mellé, akkor semmi szükség rá.

hvg360 Tiszóczi Roland 2024. december. 03. 20:00

„Kib*szott okos vagyok!” – így döntötték be Jeffrey Skilling könyvelési trükkjei a világ egyik legnagyobb cégbirodalmát

Az 1985-ben alakult Enron tizenöt év alatt Amerika ötödik legnagyobb vállalatává nőtt százmilliárd dollár feletti forgalommal, a „nyereségességének pedig nincsenek határai, csak ha te állítod fel azokat” – vélték a vezetők. A hihetetlen eredmények kulcsfigurája Jeffrey Skilling – a vállalat egykori tanácsadójából lett vezérigazgató –, aki kreatív pénzügyi ötleteivel a világ egyik legnagyobb vállalati sikerét, majd végül csődjét hozta össze. Nagy csalások című sorozatunk legújabb cikke.