Hogy tökéletes trópusi hőség lesz hétvégén, az biztos. Meg az is, hogy vasárnap este minimum kilencven percig egyetlen focirajongó sem akar mozdulni a tévé elől. Valamivel viszont etetni kell a bestiákat.
A valamivel való etetés először is azt jelenti, hogy nagyon trendik leszünk. Berendezkedünk a kézzel evésre, ami finger food néven bevonult a gasztronómiába. Ennek egyik legnagyobb haszonélvezője éppen a tévé előtt szurkoló focirajongó: egy pillanatra sem kell levennie a tekintetét a képernyőről, elég csak a kezével matatni a kisasztalon, hogy beleakadjon valami finom falat, ami semmiképpen sem ropi vagy chips.
A nagy érzelmektől jókat lehet zabálni – sugallta egy régi francia film címe, már pedig ha a gallok fociban nem is, kajában jeleskednek, ők aztán tudhatják. Valószínűleg ezek a túláradó érzelmek okozzák a drukker-lázban égők éhségét, hiszen van-e nagyobb érzelem-bomba, mint egy igazságtalanul befújt les, meg nem adott gól, vagy elcsalt tizenegyes. Honfi kebel ugyan nem dagadhat,”saját” csapatunk momentán a döntőben az olasz vagy a spanyol, kinek-kinek affinitása szerint.
Meccsnézés közben az izgatott rajongó, miközben egyik kezével a söröspoharat szorongatja, másik kezével pálcikára tűzött harapnivalók és apró szendvicsek között próbál – a képernyőről szemét le sem véve – csak tapintása segítségével eligazodni.
Ezzel el is érkeztünk írásunk lényegéhez, vagyis azokhoz a falatkákhoz, melyek leginkább alkalmasak az érzelmek fokozta étvágy csillapítására.
Ezeknek a végtelen változatosság mellett a másik óriási előnye, hogy akár kezdő háziasszonyok, vagy konyhában járatlan háziemberek is elkészíthetik, anélkül, hogy kudarcot vallanának. Hiszen kinek okozhat problémát kiflit karikákra,kenyeret kockákra vágni és darabka kolbászt,sajtot rátűzni? A leveles tésztába csavart finomságok, némely kenceficék már nehezíthetik a pályát, de kalandra fel! Irány a konyha, engedjük szabadjára fantáziánkat és lássunk neki a falatkák elkészítésének, hogy zavartalanul élvezhessük az Európa Bajnoki döntő izgalmait. Tapasztalatainkat az olimpia idején is kamatoztathatjuk.
Gyors finomságok leveles tésztából
Leveles tésztát futball-szezonon kívül is mindig érdemes a hűtőben tartani. Sok félét lehet kapni,ne sajnáljuk a márkák közül kitapasztalni azt,ami könnyen kezelhető,kiolvasztás nélkül is hajtogatható.
1. Tejfölös-fokhagymás-sajtos csiga leveles tésztából
Reszeljünk le 7-8 dkg ementáli sajtot ( lehet füstölt sajt is), adjunk hozzá 2,5 dl tejfölt, és 6 gerezd összezúzott fokhagymát. Kenjük meg vele a kihajtogatott leveles tésztát, csavarjuk fel, és tegyük mélyhűtőbe 20-25 percre. Vegyük ki, szeleteljük fel kb. 8-10 mm szélesre, rakjuk sütőpapírral kibélelt sütőlapra, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük arany barnára.
2. Sajtos-virslis kiflik leveles tésztából
A virsliket vágjuk félbe, majd hosszában is metsszük be, a nyílásba pedig helyezzünk egy-egy szelet camembert sajtot. A sajtos virslit tekerjük be leveles tésztába / méretesre felszabva /, a két végét zárjuk le, hogy ki ne folyjon a sajt. A tetejét kenjük meg felvert tojással és rakjuk sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd tegyük 15-17 percre 180 fokra előmelegített sütőbe. (A hozzávalók mennyisége a drukkerek száma szerint alakul.)
Megjegyzés: Egy korszerű tűzhellyel az elkészítési,sütési idő még inkább lerövidíthető, sőt, percre időzíthető a friss tálalás.Az újgenerációs,innovatív,előre programozható készülékekkel nemcsak az édes-sós harapnivalók,de a kenyér,péksütemény sütése is szinte gyerekjáték. Megéri az egyszeri,hosszú távú beruházást,cserébe a szabadidőnkért /Generáció 5000 - www.miele.hu/ (x)
3. Paradicsomos-mozzarellás falatok
Hozzávalók:
5 koktélparadicsom félbe vágva
10 mini mozzarella golyó
10 bazsalikomlevél
pirított kiflikarika / vagy nagyobb kenyérkockák /
A kiflit ujjnyi darabokra szeleteljük fel, pirítsuk meg. Közben vágjuk ketté a koktélparadicsomokat. A kifli karikákra helyezzünk lapos felével lefelé egy-egy fél koktélparadicsomot, rá egy-egy friss bazsalikomlevelet, majd egy mini mozzarellát és tűzzük össze fogpiszkálóval. Vékonyan meglocsolhatjuk olívaolajjal és meghinthetjük frissen őrölt fekete borssal.
Húsimádok a kedvenc kolbászukat, felvágottjukat is becsempészhetik a rétegek közé.
4. Feta sajtos, fokhagymás, kapros kenőke
Hozzávalók:
15 dkg feta sajt
1 dl tejszín
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor kapor
A sajtot törjük össze, keverjük krémesre a tejszínnel, majd adjuk hozzá a fokhagymát és az apróra vágott kaprot. Hagyjuk érni 2-3 órát. Pirítóssal nagyon finom. De tunkolhatjuk hasábokra vágott sárgarépával, kígyóuborkával,zellerszárral.
5. Sonkás grissini – sárgadinnyés falatkák
Hozzávalók:
1 sárgadinnye
1 doboz grissini
20 dkg vékonyra szeletelt /olasz-spanyol?/ füstölt sonka
bazsalikomlevél
fekete olajbogyó vagy friss áfonya
Na,ez a kettő a világ legegyszerűbb,és nagyon mutatós fingerfoodja. A sárgadinnyét felkockázzuk. Majd a szerint, mennyire vagyunk bevállalósak az édes-sós párosítás felé vagy sem, félbe vágott, kimagozott fekete olajbogyókat, illetve áfonyaszemeket szurkálunk rá. Kis zöld gallért is adunk nekik bazsalikomlevélből. Ez mehet az egyik tálba...
...a másikba tálba halmozzuk a grissini rudacskákra feltekert sonkaszeleteket.
6. Gazpacho
Ezt nem annyira esszük, mint isszuk,viszont oda készíthetjük kis csetreszekben, akár üvegpoharakban is a harapnivalók mellé. Kihűlni nem fog, inkább arra ügyeljünk, hogy ne melegedjen fel szobahőmérsékletre (jégkocka!).
Hozzávalók:
2 szelet lehéjazott kenyér
1 csésze víz
1 kg paradicsom
1kisebb kígyóuborka
2 gerezd fokhagyma
1-1 piros és zöld kaliforniai paprika
½ hagyma
4 evőkanál olíva olaj
só
½ evőkanál sherry ecet / elhagyható/
Ez a mennyiség 6 főre is bőven elegendő, ha nem fogy el a döntő alatt hosszabbításokkal sem, akkor be a hűtőbe vele.
A kenyeret szétmorzsoljuk, beáztatjuk csésze hideg vízbe. Minden zöldséget felkockázunk, a fokhagymát, hagymát is megpucoljuk, apróra daraboljuk. A főzés pedig annyiból áll, hogy turmixba pakoljuk az összes darabos hozzávalót a beáztatott, kinyomkodott kenyérrel, rácsorgatjuk az olíva olajat, sózzuk ízlés szerint, és összemixeljük, passz. Alaposan behűtjük. Ha flancolni akarunk, porciózáskor meglocsoljuk pici sherry ecettel.
Rendesen készíthetünk mellé pirított kenyérkockákat, még külön – kimaradt – zöldségkockákat, de ha csak kísérőnek tesszük a többi falatka mellé, akkor semmi szükség rá.