Gasztro Rapp Eszter 2011. december. 20. 22:00

Öt az idei év legjobb szakácskönyveiből

Idén aztán nem nagyon kell törni a fejünket, hogy gasztromániás családtagjainknak, barátainknak mit adjunk ajándékba. A gasztronómia manapság az egyik legdivatosabb téma, egy szakácskönyvvel biztosan nem hibázunk. Van bőven miből válogatni. Egyik jobb, mint a másik, és nemcsak a fakanálforgatásról szólnak.

Egyre több olyan kiadvány jelenik meg a könyvpiacon, amelyik kül-és beltartalomban egyaránt megüti a nemzetközi színvonalat, ugyanakkor stílusuk és alapanyag-használatuk talán közelebb áll hozzánk, mint a külföldieké. Bizony sokszor döntő kérdés a konyhában, hogy egy- egy hozzávaló beszerzéséhez napokig kell-e járnunk a várost, ami bárkit elrettenthet a főzéstől. Természetesen a hazai szerzők recept-felhozatalában is előfordulnak izgalmas fogások, egzotikus alapanyagokkal, de ilyen esetekben hasznos tanácsot is kapunk, hogy mit, hol vásárolhatunk meg. Nem feledkeztünk meg a nemzetközi séfekről sem, Michel Roux tésztás könyve például kötelező tananyag minden hobbiszakácsnak. Összegyűjtöttünk néhányat 2011 legjobb szakácskönyvei közül. A lista korántsem teljes, tartogatunk még egy-két nagyágyút egy év végi összegezésre. Hogy mást ne emlitsünk,például Segal Viktort,aki művészi tökélyre fejlesztette a műfajt.

Mautner Zsófia: Gyere velem főzni (Slambuctól bambuszig)

Mautner Zsófia alias Chili és Vanília második kötete épp olyan, amilyennek első könyve és blogja alapján vártuk. Gyönyörű képek, érdekes írások, csábító receptek. Zsófi ételeinek három legmeghatározóbb ihletője egyben a könyv három fejezetének témája: családi örökség, piac és utazás. Ennek alapján megosztja velünk nagymamája féltett receptjeit, új megoldásokat kínál kedvenc zöldségeink elkészítésére és magával visz minket utazásaira is.

Igen változatos tehát a felhozatal, hiszen a hagyományos kelkáposzta-főzeléktől kezdve a karamellizált hagymás, birsalmás csirkén át az egzotikus török lencsés padlizsánraguig a legkülönfélébb fogásokat találhatjuk a könyvben.De egy biztos, az összes recept magán viseli a Chili és Vaníliától már megszokott jegyeket, mind izgalmas, nagyszerűen egyszerű és megbízható.

Bereznay Tamás: Mesék a konyhából

Különleges ötlettel állt elő idén a Boook kiadó, amellyel felnőtteket és gyerekeket egyaránt megörvendeztetnek. Mesék a konyhából című könyvükben Zsófi és Marci, a két testvér kedves történeteit olvashatjuk, de meglepetésként Bereznay Tamás minden mese végére egy ínycsiklandozó receptet fűzött. Nem átlagos gyerek szakácskönyvről van szó.Már csak azért sem, mert a receptek ugyan egészségesek, egyszerűek és a gyerekek kedvére valóak, de mégis újító, izgalmas fogásokat rejtenek, amelyek bármely felnőtt étvágyát felkorbácsolják.

A kiadó elsődleges célja, hogy a gyerekek megismerjék a közös főzés és étkezés örömét. Hécz Attila tanulságos meséivel és Csikós Viktória tündérien színes illusztrációival ez nem is lesz nehéz, ne lepődjünk hát meg, ha a gyerkőc spenóttal és sajttal töltött óriáskagylót főz legközelebb a homokozóban.

Hegyi Barbara: Abraka Babra (Monológok a konyhámból)

A Vígszínház elismert színésznője Hegyi Barbara esténként utánozhatatlan hangjával és mesteri játékával, napközben pedig különleges fogásaival és ínycsiklandozó csokoládéival bűvöli el közönségét. Új szakácskönyvébe kedvenc receptjeit gyűjtötte össze, amelyeket kedves történetekkel toldott meg, telis tele ismerős alakokkal az olvasó örömére.

A könyvet kezünkbe véve ne lepődjünk meg a profizmuson, Barbara tényleg tud főzni, ezt első pillantásra megállapíthatjuk. Receptjei főleg a klasszikus vonalat képviselik, de szinte mind magában rejt egy friss, izgalmas csavart, amitől azonnal kedvet kapunk elkészítéséhez. Külön figyelmet érdemel a csokoládés fejezet, amelyben fantasztikus ötleteket találunk az ünnepi szezonra.

Havas Dóra: Lilafüge szakácskönyv

Havas Dóra, avagy az egyik legolvasottabb magyar gasztroblog, a Lilafüge szerzője szintén szakácskönyvírásra adta fejét. Kivételes módon nem csak a receptek és a bevezető gondolatok a sajátjai, de még a fotókat is maga készítette. Dóra szenvedélyének és a Boook kiadó segítő kezeinek köszönhetően, a könyvből sugárzik a Lilafügére jellemző ízléses, nőies stílus, a kedves, családias hangulat és a hozzáértés.

A szerző kötetét elsősorban kezdő szakácsoknak ajánlja. Mind a 75 receptnél fontos tényező volt az egyszerűség és a követhetőség, hogy a leírások senkit ne riasszanak el a főzéstől, ugyanakkor biztosak vagyunk benne, hogy gyakorlott háziasszonyok is örömüket lelik majd az izgalmas felhozatalban.

Michel Roux: Tésztavarázs

A három Michelin csillagos francia mesterszakács 30 évnyi tapasztalat alapján álmodta meg a könyvet, amely lépésről lépésre vezeti be az olvasót a süteménytészták világába, kezdő és haladó szakácsok számára is hasznos leírásokkal. Segítségével alaposan megismerkedhetünk például a linzer-, az égetett- és a levelestésztával is, de még a pizzasütést is elleshetjük a mestertől. Minden fejezet egy alap tészta tökéletes receptjével indul, melyben a séf részletes technikai magyarázattal is szolgál.

Ha már elsajátítottuk az alapokat, rengeteg ízesítési módot és töltelékreceptet találunk a fejezet folytatásában sós és édes változatokra egyaránt. Megbízható, mindennapi használatra is remek könyv, amelyből valóban sokat tanulhatunk.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.