Gasztro Tóth Sándor 2011. november. 24. 21:45

Háromfogásos családi ebéd fél óra alatt Ferran Adriától

Háromfogásos házias menü, ami bő félóra alatt elkészül, mindössze négy euróból. Egyszerű, praktikus, tradicionális ételek. Ki gondolná, hogy a recepteket éppen a világhírű katalán mesterséf, napjaink konyhaművészetének egyik legnagyobb újítója adta közre.

Otthoni és személyzeti konyhájának mindennapjaiba enged bepillantást Ferran Adriá Spanyolországban most megjelent szakácskönyve. A kiadvány iránt akkora az érdeklődés, hogy napok alatt gasztronómiai bestsellerré vált, az eladási listák élére került. Ferran Adrià családja és az El Bulli személyzetének ételei (La comida de la familia Ferrán Adrià y el equipo de El Bulli) címen került a spanyol könyvesboltokba a minap kiadvány.

A kreatív séf teljesen egyszerű recepteket ad közre. Valójában többet, mint recepteket: 31 háromfogásos menüsort a hónap minden napjára, egyszerű, gyorsan elkészíthető ételekből. Nyilatkozatai szerint ezek az ételek nagyon praktikusak, hagyományosak, általában 30-40 perc alatt elkészíthetők, a hozzájuk felhasznált alapanyagokat pedig mindösszesen négy euróra kalkulálja. Roston sült csirke, sóban sült hal paradicsommal és krumplival, disznóhús sok hagymával, fokhagymával, csípősen; fehércsokoládés keksz vagy éppen csak meleg toastkenyér csokoládéval megkenve, ami Ferran Adriá kedvence volt kisfiú korában, és bizony kísértetiesen hasonlít a mi gyerekeink favoritjára, a nutellás kenyérre. S még sorolhatnánk azokat az egyszerű ételeket, amelyek először tágabb családja, a három Michelin-csillagos El Bulli 75 fős személyzetének az asztalára kerültek.

elpais.es

Mindennap egy külön konyhában, néhány szakácsból álló csapat készítette el a személyzetnek a hangsúlyozottan egyszerű, tradicionális ételeket, amelyeknek semmi közük a nemrég bezárt El Bulli által képviselt molekuláris gasztronómiához. S immáron nem titok, ilyeneket eszik otthon Adrià családja is. Így a receptekben az egyes ételek nyersanyagszükségletét 2-6 főre számítva is megadja a mester. Ráadásul hasznos módszertani útmutatókkal is ellátja az olvasókat, a beszerzéstől az ételek tálalásáig.

Érdekesség, hogy a spanyol kiadást megelőzte a könyv angol nyelvű megjelenése. A vezetőnek számító brit-amerikai kiadó, a Phaidon viszont kicsit más címet adott neki, The Family Meal: Home Cooking with Ferran Adrià (Családi ételek: házi konyha Ferran Adriával). Az angol kiadást már szeptember 25-én bemutatták a londoni Harrods áruházban. Sorba álltak érte az emberek, no meg dedikációért, hiszen a szerző személyesen jelen volt. Nagyon sikeres kiadvány, az amazon.com nemzetközi internetes könyváruház három könyvkategóriájában is az élen áll. Hamarosan megjelenik a norvég, holland, dán, orosz, portugál, német és francia nyelvű verzió is. A kiadvány egyébként olyan, mint egy gasztronómia képeskönyv, nagyon gazdag az illusztrációs anyaga (1500 színes illusztráció), oldalpárok sokasága főként képekben, már-már másodlagos szövegfunkcióval.

gastronomiaycia.com

Nemcsak a könyv spanyol és angol címében van eltérés, az árában is. Szakírók kifogásolják, hogy a spanyol RBA által megjelentetett könyv 30 euróba kerül, míg az angol-amerikai kiadás az átszámolás után több mint 5 euróval kevesebb, igaz az előbbi 32 oldallal bővebb is.

Ami a Ferran Adriá irodalmat illeti, ezzel mi eléggé lemaradtunk. A világ számos országában versenyeznek érte a kiadók, s meglehetősen nagy példányszámban jelennek meg évek óta a gasztronómiai könyvei. Nem beszélve a különböző nemzetiségű szerzők által róla és az El Bulliról írt könyvekről (rovatunkban legutóbb az amerikai Time magazin spanyolországi tudósítójának, Lisa Abendnek a riportkötetére – The Sorcerer’s Apprentices – hívtuk fel a figyelmet, amelynek hollywoodi megfilmesítését tervezik). Sajnos, az érdeklődők 2010-ig magyar nyelven nem olvashattak semmit az világ ötször is legjobb éttermének választott szakácsától és nemzetközileg is legbefolyásosabb mesterséfjétől. Csak tavaly jelent meg az Alexandra Kiadónál az Egy nap az El Bulliban című gasztroalbum, több mint 14 ezer forintért, amit érthető módon szinte tankönyvként kezelt a szakma. S pont addigra jutott el a magyar olvasókhoz, mire Ferran Adrià már az étterem bezárásának gondolatával, kulináris tudásközponttá való átalakításával foglalkozott. Így talán még az sem késő, hogy a családoknak szánt, mostani új szakácskönyve mellett két régebbi művére is felhívjuk a figyelmet: az egyik, Cocinar en diez minutos (El Corte Inglés, 1998) – Főzzünk tíz perc alatt, míg a másik, Cocinar en casa (Caprabo, 2003) – Főzzünk otthon. Ki tudja, hátha még egyszer ezek is elkerülhetnek hozzánk.