A gasztronómia háza táján is szövődnek „lángoló” kapcsolatok. A friss hír ezúttal a világ egyik legjobb szakácsának, Heston Blumenthalnak és egy amerikai gasztronómiai írónak, Suzanne Pirretnek a szerelméről szól.
Mint a sztárszakács maga is nemegyszer elismerte, eddigi sikereit jelentős részben feleségével, Zannával közösen „főzte ki”. A vállalkozásukhoz tartozó éttermük, a Fat Duck – Kövér Kacsa – elérte a három Michelin-csillagot és a brit Restaurant magazin minősítése szerint 2005-ben a világ legjobb éttermének választották, majd négy évig a második, 2010-ben a harmadik helyre szorult, illetve az idei lista szerint a világ ötödik éttermének számít. Az új ételformulákkal kísérletező, a molekuláris konyhaművészetet magáénak valló séf és Zanna egy alkotóműhelyt, étellaboratóriumot is fenntartottak.
A közös pálya, a legmagasabb kulináris csúcsok és két évtizedes házasság után a neves gasztropáros útjai különválnak. Oka ennek az új románc mindent elsodró ereje. Az Egyesült Királyság legkiválóbb ízmestere és a vele egyidős, szintén 45 éves New York-i Suzanne Pirret között fellobbant szerelem jelenleg mindent elhomályosít. Igaz, az új kapcsolatnak is vannak kulináris vonzatai. Suzanne ugyanis gasztronómiai író. Állítólag nem is akármilyen, mivel a frank-skót és spanyol szülőktől származó hölgy hírmagyarázatot tanult a Harvard Egyetemen és főzőtudományt a Cordon Bleu szakácsiskolában. Valószínűsíthető, hogy előzőleg többször vettek részt olyan gasztronómiai eseményeken, ahová mindkettőjüket a szakmai vonzalom szólította. Fokozatosan kialakuló kapcsolatuk márciusban szemmel látható formát is öltött Ausztráliában, legalábbis néhány fotó szerint együtt távoztak Sydneyben egy étteremből. Ezen a hétvégén robbant igazából a szerelmi bomba a Daily Mailben. Az újság brit pletykalapnak számít, de Blumenthal szóvivője elismerte: törés következett be a szakács és 47 éves felesége között, aki három közös gyermekük anyja és társa volt abban a professzionális felfejlődésben, amit a neves Kövér Kacsa elért.
A törés intimebb részleteit meghagyjuk a bulvárszférának, viszont Suzanne Pirretről érdemes néhány szót ejteni. Az ES Magazine „the hottest chef”-nek – a legforróbb séfnek – nevezi. Nem véletlen: az ételt és a szexet két kedvencének tekinti. Erről szívesen nyilatkozik, s ebben a szellemben írta meg könyvét The pleasure is all mine: selfish food for modern life (Örvendek: önző ételek a modern élethez) címmel. A kötet borítóján és az ezt reklámozó videofilmben is sokat sejtető öltözetet és tűsarkú cipőt visel. A divatos, szakácskodó ételkritikus, úgy tűnik, most már nemcsak az élelemben, hanem az életben is megtalálta az erotikát. Vajon miről fog szólni következő könyve?
A „kövér kacsás” szakács románca egyébként a konyhában is változást hozott. Félig hátat fordítva Braynek – itt található a Fat Duck –, Londonban nyitott új éttermet a Mandarin Oriental Hyde Park luxushotelben Dinner by Heston Blumenthal néven. Az elegáns, mégis a legújabb dizájnú, 130 vendéget fogadó étterem asztalaira Nagy-Britannia rég elfeledett ízeit, ételeit varázsolják esténként az útmutatása alapján, viszont molekuláris gasztronómiai eljárásokkal elkészítve.