A hét receptje: Flódni
Mostani receptünk bizony nem a bögrés sütemény kategóriájába tartozik. Viszonylag időigényes édesség, de, ha valaki kóstolt már házilag készült flódnit, tudja, hogy minden morzsája megéri. Ha pedig még nem kóstolták, akkor éppen itt az ideje!
A flódni a legismertebb és talán legkedveltebb zsidó sütemény, Magyarországon, amit leginkább a zserbóhoz szoktak hasonlítani. Manapság legalább annyira divatba is jött, mint a zserbó, ha nem jobban. Igen sok kávézó, étterem, cukrászda kínálatában felbukkan ez a tömör gyönyör. A recept gyökerei egészen a középkori Franciaországig és Németországig nyúlnak vissza, de a ma ismert alma-, dió-, mák-és szilvalekvár töltelékkel rétegelt süteményt jellegzetesen a magyar zsidó konyhán született. Érdekesség, hogy hagyományosan minden egyes rétegbe, még a tésztába is kerül egy kevés bor (lehetőleg kóser). A tömör, négy szint magas flódni egy szeletével is nehéz egyszerre megbirkózni, de szerencsére viszonylag sokáig eláll, sőt egy-két nap érnek igazán össze az ízek.
Hozzávalók
600 g liszt
300 g vaj
4 tojás sárgája
125 g cukor
3 dl fehérbor (Inkább legyen kevesebb, mint több.)
egy nagy csipet só
300 g dió
150 g cukor
1 citrom lereszelt héja
kevés fahéj
kevés őrölt szegfűszeg
1,5 dl fehérbor
1 dl víz
300 g darált mák
50 g cukor
50 g aszalt meggy
1 narancs lereszelt héja és leve
kevés fahéj
kevés őrölt szegfűszeg
1 dl fehérbor
2,5 dl baracklekvár
600 g reszelt alma
1 citrom leve
50 g méz
1/2 evőkanál fahéj
kevés őrölt szegfűszeg
egy evőkanál fehérbor(elhagyható)
egy üveg szilvalekvár
300 g aszalt szilva
fehérbor vagy víz a lekvár hígításához
egy felvert tojás
A lisztet morzsoljuk el a vajjal. Adjuk hozzá a tojásokat és a sót. Fokozatosan adjuk hozzá a bort és gyúrjuk az egészet jól össze. (Ha nagyon folyós tegyünk bele kevesebb bort, ha nagyon száraz adjunk hozzá többet.) Amikor a tészta összeáll, elég puha, de a hűtőben megszilárdul és nem lesz nehéz dolgozni vele. Tegyük a tésztát a hűtőbe egy órára pihenni.
A diótöltelékhez az összes hozzávalót keverjük el egy lábosban és forraljuk fel. Pár perc forralás alatt kicsit besűrűsödik. Legyen kenhető, ne túl folyékony. Ha túl száraz, adjunk hozzá még folyadékot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A máktöltelékhez keverjünk el minden hozzávalót és forraljuk fel, hogy kicsit bugyogjon. Ha túl folyékony, forralással sűríthetjük, ha túl száraz adjunk hozzá még folyadékot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Az almatöltelékhez keverjünk el minden hozzávalót. A szilvás töltelékhez daraboljuk fel az aszalt szilvát és keverjük a lekvárba. Ha nagyon sűrű, kevés borral vagy vízzel hígítsuk kenhető állagúvá.
A tésztát osszuk 5 egyenlő részre. Az egyik darabot nyújtsuk ki, fektessük kivajazott, kilisztezett tepsibe. Érjen a tészta a szélekig mindenhol (ez minden rétegnél igaz), így a töltelékek nem folynak össze. Kenjük meg a tésztát a diós krémmel, nyújtsunk ki egy újabb lapot és fedjük be vele. Ezt a réteget kenjük meg a mákos krémmel. Jöhet egy újabb lap és az almatöltelék, még egy lap és a szilvalekvár. A legfelső tésztaréteget kenjük meg egy felvert tojással, és villával szurkáljuk meg.
Tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe és 1,5 óra alatt süssük készre. Ha nagyon hamar pirulni kezd a teteje, fedjük le alufóliával.