Hol ebédel a spanyol király?
Tavaly több mint 5,5 millió külföldi turista kerekedett fel Hispániába, hogy kipróbálja a spanyol konyha ételeit, ízeit, s bejárja a legnevesebb 17 borutat.
A gasztroturizmus Spanyolország húzóágazata. Hogy merre s mennyit lehet még fejlődni e téren, arról sok szó esik majd a hamarosan kezdődő, Turizmus és gasztronómia címmel meghirdetett nemzetközi kongresszuson. Az esemény hivatalos neve I Congreso Europeo del Turismo y la Gastronomía, melynek a spanyol főváros kiállítási és rendezvényközpontja, az IFEMA ad helyt. Az építészeti szempontból is látványos helyszínre május 24-25-én várják az európai utazási szakembereket és a kontinens mesterséfjeit. Az eseményt a spanyol európai uniós elnökség idejére összpontosították, ezzel is hangsúlyt adva a turizmus vezető szerepének az ország gazdaságában. Az eseményt a Spanyolországi Turisztikai Intézet (Turespaña) rendezi a Spanyol Királyi Gasztronómiai Akadémia közreműködésével.
A spanyol gasztroturizmus vitathatatlanul a csúcspontján van, ez nagy jelentőséggel és visszhanggal bíró tény. A statisztikák szerint a gasztroturisták túlnyomó része fizetőképesség és költekezés tekintetében jóval meghaladja az átlagturista spanyolországi étel-ital kiadásait. Spanyolországban már nagyon is tudják, hogy a gasztronómia „márkajele” bármely országnak, s kihathat a külkereskedelemre, a mezőgazdasági termékek és a kulinária exportjára. A madridi kongresszus két napja érdekes előadásokat és a kerekasztal beszélgetéseket kínál az európai etnogasztronómiai turizmusról, a spanyol gasztronómia „külkereskedelmesítéséről” és kultúrájáról, a nemzetközi szinten ismert spanyol séfek szerepéről, a szállodai- és vendéglátó-ipari szakemberképzésről, a konyhai élelmiszer-alapanyagokról.
A spanyol gasztroturizmusban kiemelkedő szerepe van a kongresszusnak helyt adó Madrid városának. Igazi referenciahelynek számít 3100 éttermével - melyek közül nyolcnak van Michelin-csillaga -, vendéglőjével és tapasbárjával. Az idén a spanyol főváros annyi gasztronómiai rendezvénynek ad helyt, hogy erre külön eseménynaptárt készítettek. Mindamellett európai uniós viszonylatban is a legfejlettebb élelmiszerpiaci lánccal bír, mely kilencmillió ember ellátásáról gondoskodik. A piacoló turisták figyelmét méltán kelti fel a restaurálás után megújult hagyományos zöldség- és élelmiszerpiac, a közel százéves San Miguel, melynek négymillió látogatója van évente.
Azoknak, akik a közeljövőben Madridba készülnek, s a vendéglátóhelyek bőséges kínálatából választani akarnak, ajánljuk, látogassanak el a www.esmadrid.com internetes portálra. A négynyelvű weblap étteremkeresőjében előre kedvükre válogathatnak. Megtudhatják például azt is, hogy a bikaviadalok szezonjának májusi kezdése alkalmából mely éttermek állítottak össze speciális, úgynevezett taurino-menüket (bika-menüket), amelyeket a hónap végéig 25 eurós egységáron kínálnak. Mi is megtaláltuk kedvenc madridi éttermünket, a Posada de la Villát, amit a tradicionális spanyol konyhával ismerkedni szándékozóknak ajánlunk. Az 1642-ben már panzióként működő patinás és elegáns vendéglő a Plaza Mayor (Főtér) közelében található, időnként a spanyol király, János Károly is itt ebédel. Persze a fenséges ételeknek fenséges ára is van, a Posada de la Villában elköltött ebéd a 45-60 eurós árkategóriába tartozik. De mindig biztos tipp, ha jót akarunk enni Madridban.