Jégbor mindenáron? - kísérletek
Miközben jó öreg kontinensünket a hőguta kerülgette, odaát Dél-Amerikában alig több mint két hónapon belül két országból is büszkén röpítették világgá a hírt: jégbor született.
Június elején a brazíliai Santa Catarina partvidék 1330 méter magasan fekvő szőlőseiben tartósan – 7,5 fokot mutatott a hőmérő. Akkor szüret!- adták ki a Perico borászat vezetői a jelszót. Hogy kisvártatva bejelentsék a történelmi tényt: megszületett az ország első jégbora. A cabernet sauvignonból készült borkülönlegességet 2010-től forgalmazzák és exportálják.
Argentina viszont már az idén az amerikai piacra küldi az első mendozai jégbort,amint azt a közeli napokban bejelentette a Vina Las Perdites elnöke. A mendozai malbecet Las Perdices Ice néven három USA-államban, Kolumbiában és éppen a rivális Brazíliában szándékozzák forgalmazni. Igaz, limitált mennyiségben. Az eddigi két évjáratból 10 ezer palackot töltenek le.
A két dél-amerikai állam mindenesetre aligha jelenthet valaha is konkurenciát a vezető jégbor-nagyhatalmaknak, elsősorban Németországnak és Kanadának. Bár – nálunk is – egyre népszerűbb ez a borkülönlegesség, attól még nem lesz az, ami, ha csak édes, és nem természetes körülmények között aludt meg a szőlőszemekben a bor. Brit szakértők máris kimutatták az argentin csodáról, hogy mesterséges fagyasztással – cryoexractio – készült.
decanter.com