Jégborszüret: -10 fokban éjjel 1 órakor
Az évnek ebben a hideg és sötét időszakában sem alhat zavartalan téli álmot némely szőlőbirtok, ekkor jön el ugyanis a jégborszüret ideje. Az egyik legnagyobb magyarországi szőlőbirtokon szombatra virradó éjjel szüretelik majd le a deres bogyókat, hogy finom, édes nedűt préseljenek belőle.
A jégborkészítés titka, hogy -5 Celsius fok alatt a víz megfagy a bogyóban, a must pedig természetes úton koncentrálódik, "beltartalmi értékeiben gazdagabb lesz", lehetőséget teremtve "egyedi ízvilágú" desszertbor készítésére - fogalmzott Iványi Emese, az egyik villányi pincészet munkatársa.
Akkor lehet csak szüretelni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed, és a szüret időpontjában ott is marad. Ezért legjobb éjszaka kezdeni a bogyók begyűjtését. Ilyen hidegben szinte "Michelin-babának" öltözve, bányász fejlámpával fognak neki a szüretnek.
A többségében olaszrizling és cabernet franc szőlő szüretelése szó szerint kesztyűs kézzel történik majd szombat éjjel 1 órakor, egyrészt a hideg miatt, másrészt mert a fagyott bogyókkal óvatosan kell bánni.
A madarak étvágyától és az időjárástól nagyban függ, hogy készülhet-e jégbor egy adott évben - mondta Ipacs Szabó István borász - tavaly például olyan meleg volt télen, hogy nem palackozhattak jégbort.