Mit rejt a karcsú, sötét üveg?
Vajon mi születhet a legnevesebb sörfőző mesterek meg a világelső séf és étterme sommelierjeinek összefogásából? Egy olyan spanyol sörkülönlegesség, amelyet pezsgősüvegbe palackoztak.
Az alig egy hónapja bemutatott újdonság az Estrella Damm Inedit. Az Ibériai-félszigeten és sok más országban is népszerű Estrella Damm név ismerősen ismerősen cseng az igazi sörkedvelőknek. Az új csúcsital gyártója a nagy múltú barcelonai (pontosabban El Prat de Llobregat-i) Damm Sörgyár. Az idén 133 éves sörfőzdét August Kuentzmann Damm alapította 1876-ban. A mára Spanyolországban piacvezető márkának számító sört több mint 40 országba exportálják. A gyártók nemcsak az aranysárga nedű minőségére, hanem külcsínére is sokat adnak. Talán a folyamatos megújulás igénye vezethetett oda, hogy a most debütált Inedit palackja inkább pezsgőt sejtet, mint sört. A karcsú, sötét üvegen majdnem csak az aranysárga csillag jelzi a márkához tartozást.
Inedit. Nem az, aminek látszik © Estrella Damm |
Az Inedit külföldi bemutatását maga Ferran Adriá „vezényelte” májusi útja során az Amerikai Egyesült Államokban (ekkor adták át neki az Amerikai Kulináris Intézet Augie díjával járó Év Séfje címet). A New York-i prezentáció helyszíne a gasztronómiai referenciahelynek számító Blue Hill (séfje Dan Barber) étterem volt. Az amerikaiak érdeklődését sikerült felkelteni a sörkülönlegesség iránt, ami természetesen jelentős üzleti lehetőségeket von maga után. A márkát 2007 óta forgalmazzák a spanyolok az USA-ban. Jelen vannak vele a tengerentúli ország minden államában. Kedveltségét jól bizonyítja, hogy fogyasztása az USA-ban a megjelenés óta 30 százalékkal növekedett, s jelenleg egymillió palackot adnak el belőle.