Az Irsai Olivér sikere
A 16. Concours Mondial de Bruxelles borverseny szép elismerést hozott az egyik legjellegzetesebb magyar borfajtának, az Irsai Olivérnek.
A Spanyolországban április végén megtartott borversenyre 6289 bort neveztek be 54 országból. 250 fős nemzetközi szakmai zsűri tesztelte a mintákat, amelyek közül 1800-at talált éremre méltónak. Köztük a magyar Szent Korona Pincészet Irsai Olivér borát – Etyek-Budai Borvidéken termesztett szőlőből -, amelyik az egyik ezüst érmet hozhatta el a rangos megmérettetésről.
A könnyű, de karakteres, száraz fehér bort hungarikumként tartják számon. Az Irsai Olivért adó csemegeszőlőt Csabagyöngye és Pozsonyi fehér fajtákból keresztezte 1930-ban Kocsis Pál. Magyarországon főleg az ászár-neszmélyi, a pannonhalmi, a mátraaljai,a balatonboglári és az etyeki bortermelő vidékekre jellemző. De elterjedt a szomszédos Szlovákiában és Burgenlandban, Csehországban is, sőt már olyan távoli országokban sem ismeretlen, mint Ausztrália, Japán vagy Kína.