Alacsony kalória- és alkoholtartalmú bor nőknek
A spanyol borágazat meglepő újdonsággal jelentkezett a piacon: kifejezetten nőknek ajánlott könnyed borfajtával, amit női borász álmodott meg.
Aki járt már igazi spanyol bodegában (borpincében), az biztos tudja, hogy az ibériai félsziget nedűi többnyire testesek. Nos, a már nálunk is jelen levő hispán szőlőbirtokosok új termékkel kívánnak betörni az amúgy telített italpiacra. Úgy tűnik, erre még a jelenlegi gazdasági válság ellenére is jó az esélyük, mivel a híres burgosi Valduero Borpincészet alacsony kalória- és alkoholtartalmú borral bővítette kínálatát. Az észak-kasztíliai Gumiel de Mercado-i borászat ezúttal mérsékelt cukortartalmú, mindössze 9 alkoholfokos borral rukkolt elő. A fehér, albillo szőlőfajtából készülő bor a 9°Sobresaliente, vagyis a 9°Kítűnő nevet kapta (Megjegyzés: sobresalientének nevezik a beugró, helyettes színészt is, így akár „borhelyettesítő” is lehet a 9 alkoholfokos nedű).
A borfajtából egyelőre limitált szériában 10 ezer palack áll rendelkezésére a pincegazdaságnak, amelyről annyit tudnunk kell, megkerülhetetlen a spanyol borászatban. A García Viadero által 1984-ben alapított jó nevű pincészet nemes nedűinek 40 százalékát exportálja, a világ több mint 40 országába.
A beugró. Nemcsak nőknek © Bodegas Valduero |
A Sobresaliente kimunkálása nem véletlenül női alkotás, Yolanda García Viadero agrármérnök nevéhez fűződik. Ő húsz éve szaktanácsadója a Bodegas Valduero-nak, s maga is azt vallja: „Kifejleszteni egy bort olyan, mint egy festményt megfesteni.”
Az alacsony hőmérsékleten való fogyasztásra ajánlott Sobresaliente nyugodtan iható a nap bármely szakában, élettani hatása előnyös. Friss zamatú, kiegyensúlyozott, könnyed bor, amely felfrissít, s tökéletesen illik a halételekhez, salátákhoz, tengeri kagylókhoz. Kortyonként ízlelve a szájban hangsúlyos az a hatás, amit a CO2, a savas és édeskés íztartalmak adnak.
Hasonló jellegű könnyű borok már felkeltették a figyelmet Chilében és az Amerikai Egyesült Államokban is, főként chardonnay szőlőfajtákból készülnek. Egy kaliforniai, Santa Barbara-i pincészet 10 alkoholfokos bort állított elő. A fokversenyben egyébként a majdnem alkoholmentes, 0,5 alkoholfokos, muskotályos ízű, Natureo nevű spanyol borféleség vezet. A Torres Borpincészet terméke tulajdonképpen boralapú, csaknem alkohol nélküli ital.