Három francia klasszikus - receptek
Hogy milyen jelentőségű a világ gasztronómiájában a francia konyha, azt felesleges ecsetelni. Áhítatoskodás és túllihegés helyett inkább koppintsunk belőle, otthon a konyhában. Ezúttal három kifejezetten házias ételt mutatunk be.
Menünk egy előételből, egy főételből és egy desszertből áll, melyek Franciaország keleti részén fekvő Franche-Comté régióból érkeztek. Székhelye Besançon. Itt készítik a sherryhez hasonlatos vin jaune-t, ami hordóban, különleges élesztővel érlelt, aranysárga színű fehérbor, és receptjeinkben is feltűnik.
Soupe au chou
Ez a káposztaleves egy igazán rusztikus fogás. A téli fáradtságot a friss tavaszi zöldségekkel sikeresen űzhetjük el vele.
Hozzávalók: 1 zöldkáposzta, 25 dkg császárhús, 1 szál füstölt kolbász, 4 nagy krumpli, 2 répa, 1 hagyma, 1 fehér retek. Kruton (szárított zsemle – vagy zöldfűszeres kenyérkockák, kiflikarikák), só, bors.
A zöldségeket megpucoljuk. A káposztát csíkokra szeljük, a többi zöldséget és a kolbászt darabokra vágjuk. A húsos szalonnát feltesszük főni, s főzzük míg a vize fel nem forr. Leöntjük (a lét máshoz még felhasználhatjuk), feldaraboljuk, miként a kolbászt is,aztán a zöldségekkel együtt 2 liter hideg vízbe tesszük és gyöngyöző forrás mellett két órán át főzzük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Krutonnal megszórva tálaljuk.
Coq au vin jaune
Kakas vörösborban. Házias étel |
Hozzávalók: 1 kakas– 1,5 - 2 kg, 15 dkg vaj, 30 dkg liszt, 30 dkg friss kucsmagomba, 5 dkg liszt, 6 dl vin jaune vagy más, a sherry ízvilágát imitáló fehérbor, 7,5 dl crème fraîche, só, bors.
A kakast feldaraboljuk körülbelül 10 részre. Egy nagyobb edényben téve megpirítunk a vajon minden darabot körös-körül, majd megszórjuk liszttel, sóval és borssal. Tovább pirítjuk, míg szép színt nem kap. Ezután felöntjük fél liter borral, majd 30-40 percig lefedve pároljuk. Ezt követően kerül bele a gomba és a crème fraîche, melyekkel még legalább fél óráig pároljuk, illetve addig, míg kellően puha nem lesz a hús. A végén hozzáadjuk a maradék bort, majd rösztivel vagy párolt zöldségekkel tálaljuk.
Pets-de-nonne de Baume-les-Dames
Ez a pillekönnyű édesség klasszikus francia desszert. A nevét kissé rendhagyó módon az apácák testéből eltávozó fölös gázok után kapta, így inkább nem fordítanánk le. Ezt a verziót konkrétan a Baume-les-Dames városkában élő apácák ihlették, mely a régió egy kis városkája.
Hozzávalók: 300 g liszt, 125 g cukor, 50 g porcukor, 20 cl víz, 10 cl narancsvíz, 4 tojás, 125 g vaj, 1 csipet só
olaj a sütéshez.
Egy közepes méretű edényben olvasszuk fel a vajat a vízzel, a porcukorral és a csipet sóval. Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a lisztet, amíg ragacsos tésztát nem kapunk. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, végül a narancsvizet. Keverjük folyamatosan, míg sima nem lesz a tészta. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben olajat, körülbelül 175 fokra. Nagy evőkanálnyi tésztákat szaggassunk a forró olajba, majd süssük őket 6 percig. Akkor készül el, ha a szép világos, aranybarna színe van. Az süteményeket kiszedjük, lecsöpögtetjük a fölösleges zsiradékot, majd finomított kristálycukorral meghintve azonmód tálaljuk.